Gradi se postrojenje za preradu voda u Nišu

20.12.2018. | Beta

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da se pripremni poslovi za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda odvijaju po planu i da bi do leta naredne godine trebalo da bude raspisan međunarodni tender za izbor izvođača radova.

- Gradnja će biti podeljena u dva tendera, jedan će biti raspisan za samu fabriku za predu otpadnih voda, a drugi tender biće za izgradnju kolektora i kanalizacionih mreža koje nedostaju - rekao je Bulatović na sastanku sa predstavnicima delegacije Evropske unije i švedske ambasade.

On je rekao da grad Niš potpuno prati dinamički plan rada i trenutno su gradske službe angažovane prvenstveno na poslovima eksproprijacije.

- Ceo postupak eksproprijacije biće završen do kraja godine. Praktično to znači da je od 600 rešenja koja treba da se donesu za eksproprijaciju parcela do sada urađeno više od 500. Do kraja godine trebalo bi da bude urađeno preostalih 100 - izjavio je Bulatović.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Bulatović je rekao da je reč o projektu vrednom 60 mil EUR i dodao da će 45 mil EUR dati Evropska unija preko svojih fondova, a najveći deo preostalog iznosa naša država, dok će udeo grada biti najmanji.

Podsetio je da Razvojna agencija Švedske finansira izradu projektne dokumentaciju, a da je pre toga finansirala Studiju izvodljivosti izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda sa izgradnjom svih nedostajućih kolektora, rekonstrukcijom postojećih kolektora i izgradnjom dela kanalizacione mreže.

Prva sekretarka švedske ambasade Ida Rojtešver kazala je da će švedska Razvojna agencija finansirati izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda u Nišu u okviru programa „Paid“.

Ida Rojtešver je kazala da se radi o jednom od najznačajnijih projekata u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji i dodala se čitave ove godine radilo na pripremnim radnjama za realizaciju jednog tako velikog projekta.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...