INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završena energetska sanacija 48 zgrada u Ljubljani

10.10.2018. | Energetski portal

Faza implementacije je okončana za najveći projekat javno privatnog partnerstva na polju energetske efikasnosti u jugoistočnoj Evropi. Energetska sanacija 48 zgrada u Ljubljani je zvanično gotova. Među saniranim zgradama su sportski centri, osnovne škole, vrtići, administrativne zgrade, domovi zdravlja i druge javne ustanove. Sprovedene mere uključuju obnovu KGH sistema, zamenu unutrašnje rasvete efikasnijom, zamenu postojećih grejnih sistema rešenjima koja koriste obnovljive izvore energije, zamenu stolarije, obnovu fasada i izolaciju krovova.

Sve navedene mere će generisati godišnje uštede energije od 8.255MWh, uz dodatno smanjenje CO2 emisija za 2.956 tona godišnje. Projekat je ukupno vredan 14,9 miliona evra.

Projekat nije samo najveće javno-privatno partnerstvo ikada potpisano u Sloveniji u oblasti energetskih usluga, već i u regionu, i samim tim je referenca za ovaj model poslovanja.

Ljubljana (www.pixabay.com)

Energetska sanacija se uklapa u reputaciju grada Ljubljane, kao zelene prestonice Evrope, a očekuje se da će služiti i podizanju svesti u drugim opštinama o prednostima i koristima ovog poslovnog modela.

Nakon uspeha prvog projekta, Grad Ljubljana je odlučio da pokrene drugi projekat za energetsku sanaciju dodatnih 11 zgrada u opštini.

Drugi gradski projekat energetske sanacije Ljubljane doneće godišnje uštede energije od 2.260MWh i smanjiće emisije CO2 za 459t svake godine.

Lansiranje projekta obeleženo je ceremonijom potpisivanja u ljubljanskom zamku, u sklopu događaja Ljubljanskog foruma. Konzorcijum Resalte i Petrola je opet partner Grada Ljubljana, a ovom prilikom pridružila se i Javna Razsvetljava, koja će se pobrinuti za sva renoviranja sistema osvetljenja u okviru projekta.

Ukupna investicija iznosi 4,8 miliona evra, sa trajanjem ugovora od 15 godina, tokom kojeg će konzorcijum voditi računa o održavanju sistema.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;