INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plato tek kad i pešačka zona

20.06.2018. | S. Vidačković | Novosti

Posle više od 20 godina, plato ispred Filozofskog fakulteta biće obnovljen. Napukle ploče za koje studenti i sugrađani koji prolaze ovim delom grada već decenijama zapinju i izvrću noge, biće zamenjene novim. Doduše, ne tako brzo, jer su iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda rekli da će se na ovom prostoru raditi tek po izradi tehničke dokumentacije i pribavljanju neophodnih saglasnosti.

Novostima je rečeno da postoji plan da rekonstrukcija platoa ispred ove akademske ustanove bude u sklopu proširenja pešačke zone iz Knez Mihailove ulice.

- Programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2018. godinu planirano je pokretanje javne nabavke za izradu tehničke dokumentacije za proširenje pešačke zone Knez Mihailove - potez Vasina - Uzun Mirkova sa delom Ulice kralja Petra i Akademskim trgom, kojom je obuhvaćen i prostor ispred Filozofskog fakulteta - kažu iz Direkcije. - Izvođenje radova na ovom potezu planiraće se tek po izradi tehničke dokumentacije i pribavljanju neophodnih saglasnosti.

Dugo se nije znalo ni ko je nadležan za održavanje ovog malog trga. Filozofski fakultet je dve decenije uzalud slao dopise na adrese Opštine Stari grad i Gradskog sekretarijata za saobraćaj, i dobijao isti odgovor - „nismo nadležni".

Ispod samog platoa, na dubini od četiri metra, nalaze se ostaci nekadašnjeg Singidunuma, odnosno rimskih termi. Tu su i ostaci antičkih zidina iz 1. i 2. veka. Ove arheološke dragocenosti iz doba antičkog Singidunuma su pod zaštitom Gradskog i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;