INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gde su nam građevinci?

26.02.2018. | RTS

U Srbiji je samo 14 učenika ove godine upisano na smer za zidara i to u građevinskoj školi u Beogradu. Za tesara nijedan, jer je zbog malog interesovanja smer ugašen. Kada završe mnogi odlaze u inostranstvo.

- Imamo slučaj od prošle godine gde nam je desetak montera suve gradnje koji su izašli iz škole svi su otišli u inostranstvo. Mi imamo nekoliko ljudi koji godinama borave u inostranstvu i dolaze kod nas da se  prekvalifikuju, dolaze iz Austrije, Holandije i Norveške najviše zato što mi je potrebna diploma da bi tamo radili - kaže Dragana Radovanović, direktorka Građevinske škole u Beogradu.

U poslednjih desetak godina broj zaposlenih u građevini prepolovljen je na 50.000, u proseku imaju 50 godina, a zarađuju oko 300 evra.

- Nijedan građevinac se nije obogatio, nije mogao da kupi ni stan, a toliko napravio - kaže zidar Slaviša Dimitrijević.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Ako govorimo o ideji jeftinih stanova svakako je dobra, nema šta. Pitanje kako je ostvariti, a da teret tog smanjenja cene ne padne na građevince koji su i ovako u relativno teškom položaju - kaže Novica Jančić, direktor građevinske kompanije Noveco.

Trećina građevinskih kompanija više ne postoji.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da su naše firme pretežno orijentisane kao kooperanti podizvođači nekih firmi iz inostranstva, a dobar deo ide u Nemačku, Irsku, Španiju i Francusku.

Očekuje se da masovna stambena izgradnja omogući i povećanje zarade građevinarima za 10 do 15 odsto.

- Ono što mene realno brine, kad govorimo o projektu stanogradnje jeste koliko će naše građevinske kompanije biti u stanju da se organizuju. Poziv građevinarima kao što smo to nekada radili kod infrastrukturnih projekata je - udružite se - to je jedini način da zaista uspete da završite ove poslove - kaže resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Procenjuje se da je Srbiji godišnje potrebno oko 25.000 stanova, a da više od 300.000 domaćinstava nema rešeno stambeno pitanje.

 

Komentari: 1

Mile 26.02.2018 20.46.40

Evo jednog gradjevinca... Pozdrav iz UAE. Inace moja srednja gradjevinska skola u Nisu je takodje propala, a nekad je po 70% ucenika smera za visokogradnju odlazilo na fakultet i vecina bi ga zavrsila. Necu da govorim o zanatskim i geodetskom odeljenju koji odmah nadju posao. Nazalost sad deca misle da ce sa sredjom ekonomskom da rade u banci i zive kao kraljevi, a posle motaju kablove za 22000 u koreanskim firmama. Dobar zanatlija zaradi 3 puta vise. Moja Srbijo, kako ti vaspitavas omladinu...

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;