INFONET-468X60-BANNER

U svetu vlada nestašica fotonaponskih panela

01.11.2017. | Energetski portal

Svetski proizvođači solarne opreme su na rubu svojih proizvodnih kapaciteta, što je sve uzrokovano velikom potražnjom za fotonaponskim panelima u Kini, javlja američki portal Renewable Energy World.

U skladu s time, očekuje se da bi novoinstalisana snaga svih fotonaponskih sistema (FN) u svetu trebalo da dostigne 86 - 92 GW vršnih.

Istovremeno, svetski proizvodni kapaciteti u fabrikama FN sistema, izraženi ekvivalentnom snagom, iznose upravo 92 GW vršnih, dok je početkom godine na skladištima, odnosno zalihama bilo još modula ukupne snage 3 GW vršnih.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

To znači da su u slučaju bez ikakvih poremećaja u proizvodnji fabrike FN opreme u 2017. godini radile s efikasnošću kapaciteta većom od 95%. S druge strane, to podrazumeva da se za 2018. godinu ne mogu očekivati nikakve značajnije zalihe na skladištima. U skladu s time, trgovci i instalateri FN opreme u nekim zemljama, na primer u SAD-u, već sada osećaju nestašicu panela.

Naime, zbog povećane potražnje u Kini, sve više proizvođača (a radi se uglavnom upravo o kineskim ili tajvanskim fabrikama) usmerava svoje proizvode prema kineskom tržištu, dok za američko tržište najavljuju kašnjenja u isporuci.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;