INFONET-468X60-BANNER

Auto-put kroz Beograd će uskoro dobiti novu rasvetu

21.08.2017. | B92

Na oko 40 kilometara od Aerodroma „Nikola Tesla" do Bubanj potoka umesto starih stubova za rasvetu sa natrijumovim svetiljkama, biće nove led sijalice.

Zaključkom Vlade Srbije, Javno preduzeće Putevi Srbije je iz privatizacionih primanja budžeta dobilo kratkoročnu pozajmicu od 622 miliona dinara, odnosno oko pet miliona evra.

U Putevima kažu da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za izvođenje radova na rasveti. Planirana je zamena stubova i starih natrijumovih svetiljki led osvetljenjem, ali i postavljanje nove ograde. Preduzeću nadležnom za održavanje ove deonice izdat je nalog za nabavku elastične odbojne ograde.

- Procena je da će radovi na auto-putu E-75, na prolasku kroz Beograd, od Aerodroma „Nikola Tesla" do Bubanj potoka, koštati oko 600 miliona dinara - navode u Putevima.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- U toku je nabavka i obavljaju se pripreme za montažu ograde. O početku izvođenja radova, kao i izmenama režima saobraćaja javnost će biti blagovremeno obaveštena - dodaju.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić smatra da je led osvetljenje odlično rešenje i da ima brojne prednosti u odnosu na klasično, takozvano živino žuto svetlo, koje se trenutno koristi i koje je skuplje i troši više.

- Osim izuzetno male potrošnje, led rasveta je i lakša za održavanje, a može se i podešavati - objašnjava Vujanić.

- To je vrhunsko osvetljenje, a velika pogodnost je što može da osvetljava samo kolovoz, a ne i zgrade i ostale objekte pored najprometnije saobraćajnice. Tako više neće smetati stanarima. Potrošnja struje se može smanjiti i tako što se jačina sijalica podesi na četvrtinu kada vozila ne prolaze, dok se na normalan nivo vraća čim se automobili pojave - ističe on

Profesor Vujanić kaže da su pre nekoliko godina uvedeni led semafori i da su oni posle sedam godina napravili uštedu koliko je koštala investicija i sijalice, tako da se to ulaganje višestruko isplatilo.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;