INFONET-468X60-BANNER

''Toza Marković'' kupuje mašine i obnavlja opremu

11.08.2017. | A.Đuran | Novosti

Nije prošlo ni godinu dana od izlaska iz stečaja, u modernizaciju proizvodnih linija u kikindskoj Industriji građevinskog materijala "Toza Marković" uloženo je 450.000 evra. Montirana su dva digitalna štampača za proizvodnju pločica.


Foto: Toza Marković, Yuotube screenshot

- Proizvodni procesi su postavljeni na zdravije osnove, drugačije su organizovani poslovi - predočava Vladimir Ilić, direktor "Toze". 

- Prvi put posle 10 godina imamo sopstvenu proizvodnju pločica. Dva meseca od puštanja u pogon nove linije, prodali smo 200.000 kvadratnih metara pločica, što je dobar uspeh. Više od 95 odsto proizvodnje crepa je prve klase, kako je bilo u najboljim danima fabrike.

I dok se radi na starim linijama za proizvodnju crepa i pločica, od italijanske firme "Bedešči", koja je jedan od najpoznatijih proizvođača opreme za keramičare i crepare, naručena je nova oprema.

- Nova linija vredna je 1,5 miliona evra. Ugovor sa Italijanima podrazumeva i dve nove prese, kalupe za proizvodnju crepa većeg formata, a u okviru ovog aranžmana predviđena je i predreparacija vagona koji su danas na ivici tehnološke upotrebljivosti - pojašnjava nam direktor Ilić. 

- Do kraja godine oprema bi trebalo da bude instalirana, a u januaru i februaru počećemo i probnu proizvodnju. Novi proizvod na tržište bismo plasirali u martu.

Po izlasku iz stečaja, usvojen je i plan reorganizacije, podseća Ilić, tokom koje je postojao grejs period na otplatu dugova.

- Od jeseni ulazimo u period kada ćemo morati da rešavamo i finansijske obaveze predviđene planom reorganizacije fabrike. Tek tada ćemo polagati pravi ispit i pokazati da li postoji mogućnost da opstanemo na tržištu uz ozbiljne obaveze koje imamo - naglašava prvi čovek kikindskih keramičara.

Loše i nedomaćinsko poslovanje prethodnog vlasnika "Tozu Marković" dovelo je do toga da se danas razmišlja o njenom opstanku. Od te ivice fabrika se odmakla, veruje naš sagovornik, jer su tokom protekle godine preduzete mnogobrojne aktivnosti da se fabrika pripremi za vreme kada će početi otplatu duga.

- Naredni period biće posvećen pregovorima sa JP "Srbijagas", kao većinskim vlasnikom, i Vladom Srbije, s jedne strane, i sa bankama s druge - ističe Ilić. 

- Menadžment smatra da bi bilo dobro da se grejs period produži za pola godine, maksimalno godinu, kako bi se došlo do maksimalno projektovanih kapaciteta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;