INFONET-468X60-BANNER

Šta donosi novi Zakon o građevinskim proizvodima?

07.08.2017. | eKapija

Proizvođači građevinskog materijala, distributeri, investitori, projektanti, ali i laboratorije za ocenu kvaliteta - svi oni osetiće efekte novog Zakona o građevinskim proizvodima. Srbija će po prvi put dobiti propis koji uređuje konkretnu oblast, a kako najavljuju iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, očekuje se da se ovaj zakon nađe pred republičkim poslanicima u jesenjem zasedanju. Ipak, prave potrese na tržištu doneće tek usvajanje podzakonskih akata i pravilnika, kojima će biti definisana konkretna pravila igre - lista standarda, kao i rokovi za njihovu primenu. Rok za podzakonske akte jeste šest meseci od usvajanja zakona, a predstavnici države tvrde da će uraditi sve kako domaće fabrike ne bi imale probleme. 


Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Građevinski proizvodi su vrlo specifični, jer se njihove performanse i svojstva u punoj primeni vide tek onog trenutka kada se ugrade u objekte. Zbog toga ti proizvodi moraju biti predmet posebnog propisa, podsećaju iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je i predlagač zakona. 

Glavni razlog za donošenje zakona, uz povećanje kvaliteta objekata, jeste i usklađivanje sa evropskim propisima. Time će biti ispunjena obaveza Srbije u okviru pregovaračkog poglavlja 1 (sloboda kretanja robe). Zakon o građevinskim propisima objedinio je i harmonizovanu i neharmonizovanu oblast u Srbiji, rekla je Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Promene će biti vidljive za sve igrače. U najkraćem, proizvođači će dobiti obavezu različite frekvencije ispitivanja, različite obaveze po pitanju atestiranja, obaveze stalnosti performansi (moraće sami da obezbede kontrolu proizvoda ili angažuju nekoga za to). Novine će osetiti i kontrolna tela - promena fokusa rada (umesto uzimanja uzoraka i ispitivanja - nadzor), promenu metode i frekvencije ispitivanja proizvoda itd. 

Primеdbе, prеdlozi i sugеstijе mogu se dostavljati Ministarstvu putеm еlеktronskе poštе na adrеsu sednice.vlade@mgsi.gov.rs ili poštom na adrеsu Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, sa naznakom "Za Nacrt zakona o građеvinskim proizvodima", 11000 Bеograd, Ulica Nеmanjina 22-26. 

Kategorije proizvoda koje su obuhvaćene Zakonom

Zakon "građevinski proizvod" definiše kao "svaki proizvod ili sklop koji je proizveden i stavljen na tržište radi stalne ugradnje u objekte ili njihove delove i čije performanse imaju uticaj na performanse objekata u pogledu osnovnih zahteva za objekte".

U prilogu IV Nacrta zakona dat je i precizan spisak svih oblasti proizvoda na koje se propis odnosi (ukupno čak 35 tačaka). Na toj listi su, između ostalog, betonski proizvodi; vrata i prozori; proizvodi za toplotnu izolaciju; dimnjaci i dimnjački kanali; proizvodi od gipsa; geotekstil, geomembrane i srodni proizvodi; stabilna oprema za gašenje požara (požarni alarmi i sl); saobraćajna signalizacija i oprema puta; proizvodi i pomoćna oprema od konstrukcijskog drveta; cement, građevinski kreč i druga veziva; podne obloge; agregati; lepkovi...

Nacrt Zakona o građevinskim proizvodima i raspored planiranih javnih rasprava možete naći ovde.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;