INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija Karađorđeve ulice počeće krajem godine

27.07.2017. | B92

Rekonstrukcija Karađorđeve ulice između Brankovog mosta i Beton hale u Beogradu počeće krajem godine, najavio je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

- Trotoari pored zgrada biće prošireni na pet metara, što će se pozitivno odraziti na komercijalne potencijale u prizemlju objekata koji sada zjape prazni. Na toj strani biće drvoredi, a nastavićemo i sa obnovom fasada. Tramvajska pruga pomera se prema reci, a baštice popločavaju kamenim kockama - naveo je Folić.

Autobusi kojima je dozvoljeno da prelaze prugu da bi tik do reke pokupili turiste koji brodovima stižu u prestonicu posle rekonstrukcije dobiće rezervisana parking mesta uz ulicu, kako bi šetalište bilo oslobođeno od saobraćaja.

Potez uz Savu trebalo bi da bude prepoznatljiv i po obilju zelenila koje će presecati obnovljena biciklistička i pešačka staza, navodi se u saopštenju gradskog Sekretarijata za informiranje.

Slika. Karađorđeva ulica u Beogradu (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Povezaćemo postojeću biciklističku stazu na pristaništu sa onom koja treba da se izgradi duž Crnogorske ulice. Delovi šetališta biće obloženi drvetom. Planirane su nove klupe, dečje igralište, prostor za skulpture, a spomenik lučkom radniku biće premešten na poziciju na kojoj će biti vidljiviji - na pravcu silaza sa velikih stepenica na reku - ističe Folić.

Projekat predviđa i uređenje platoa ispred velikog stepeništa, koje će funkcionalnije povezati Kosančićev venac i reku, a susret grada i Save u zoni Karađorđeve ulice biće na još dva mesta kod malih stepenica i u podnožju Brankovog mosta.

- Prugu oko Kalemegdana izmestićemo 2019. i tek tada ćemo konačno moći da kažemo da se grad spustio na reku. Železnički tunel trebalo bi da postane prostor za javne, kulturno-umetničke i komercijalne sadržaje - dodaje gradski urbanista.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;