INFONET-468X60-BANNER

Buvljak čeka novu lokaciju i postaje ritejl park

05.06.2017. | A. Vuković, D. Mučibabić | Politika

Novi Beograd bi naredne godine mogao da ostane bez jednog od  najprepoznatljivijih obeležja, jer je opština na kojoj se nalazi Otvoreni tržni centar poznatiji kao buvljak samo jedna od njegovih potencijalnih novih adresa. Kako otkriva gradski menadžer Goran Vesić, za preseljenje pijace razmatraju se tri lokacije – osim opštine na levoj obali Save, u opticaju su i Zemun i Voždovac.

Izmeštanje ove otvorene tržnice predviđeno je Generalnim planom Beograda, zato što će na parcele preko puta nje, površine 9,25 hektara u Bloku 42, iz Savskog amfiteatra biti preseljene „Lastina” i Beogradska autobuska stanica.

Na placu na kome je buvljak prema planu detaljne regulacije dozvoljeno je zidati tržni centar i poslovnu zgradu, odnosno objekte visoke 100 i 65 metara.

- Bilo je reči da pređemo na drugu stranu Ulice Jurija Gagarina, što bi bilo odlično, jer je po mom mišljenju to najbolja lokacija posle ove na kojoj smo. Ovde su uslovi loši, imamo problema sa strujom i vodom, i preseljenje će verujemo biti bolje za nas - kaže Slavko Živanović. On očekuje da će mesto na koje će otići biti lepše, bolje i ekskluzivnije i da će na njemu imati više prostora da plasiraju svoju robu.

Ivan Sočo, prvi čovek JKP Gradske pijace, nije želeo da precizira da li je adresa na suprotnoj strani ulice i dalje u igri, ali kaže da se njegovo preduzeće trudi da buvljak zadrži na Novom Beogradu.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Borimo se za to da naša nova parcela bude na raskrsnici velikih gradskih saobraćajnica i da se u njenoj blizini nađe i autobusko stajalište. Još od antičkih vremena pijace su podizane na najprometnijim mestima, odnosno trgovima, i mi od toga nećemo odustati - ističe Sočo.

- Ljudi kad pomisle na buvljak zamisle prodavca sa robom na kutijama ili kolenima, a ne shvataju da je u planu pravi ritejl park (maloprodajni prostor). To će biti mesto za uživanje cele porodice, sa samoposlugom i restoranima. Ideja je da kupac ovde ne dođe samo kako bi pazario već i da bi se odmorio i prošetao - kaže Sočo, dodajući da će, kao i do sada, na pijaci biti bogata ponuda.

 

Ovaj moderni otvoreni tržni centar, osmišljen po uzoru na evropske i svetske pijace, prostiraće se na 32.000 kvadrata. U njemu će trgovci raditi u oko 1.000 poslovnih prostora prosečne površine od 7,5 kvadratnih metara. Svaka od ovih modernih tezgi imaće struju, moći će da se pomeri i uveče zatvori rolo-vratima. Centar će biti opasan takozvanim zelenim zidom, koji će sa svojih 5 kilometara biti najduži u Evropi, a ritejl park će presecati široke popločane pešačke staze, sa visokim i niskim rastinjem. U centralnom delu kompleksa biće i natkriveni trg sa nekoliko restorana i kafea, a kako bi i kupcima i prodavcima bilo što ugodnije dok su ovde, biće izgrađen i parking sa više od 200 mesta.

- Zakupci tezgi preseliće se na gotovo, tek kad sve na novoj lokaciji bude sređeno. Pošto je reč o niskogradnji, radovi neće trajati dugo, već će kompletan prostor brzo biti spreman. Mnogi se interesuju za to da li će cene zakupa biti povećane, ali mogu da obećam da će cena po kvadratnom metru ostati ista - kaže Sočo, precizirajući da će visina „kirije” za tezgu zavisiti od veličine objekta koji se iznajmljuje, a da na teret trgovaca padaju i troškovi za struju, vodu i održavanje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;