INFONET-468X60-BANNER

Rekonstrukcija podzemnih prolaza u Beogradu počinje sledeće godine

05.04.2017. | M.Lj.P.-M.T.K. | Novosti

U toku izrada projekata za kompletnu rekonstrukciju podzemnih pasaža na svim beogradskim opštinama. Najteži deo posla biće rekonstrukcija hidroizolacije koja je dotrajala i zastarela.

Verujemo da će rekonstrukcija podzemnih prolaza u prestonici početi najkasnije na proleće sledeće godine, najavljuje gradonačelnik Siniša Mali. Renoviranje će, kako on tvrdi, biti deo sređivanja užeg centra grada i njegovog pretvaranja u pešačku zonu.

Rupe u tavanici, uništene stepenice, đubre i prljavština. Ovako izgleda većina podzemnih prolaza u prestonici. Već godinama su zapušteni i oronuli.

- Podzemni prolazi su, kao što to građani vrlo dobro znaju, ruglo centra Beograda i u njih decenijama, otkad su napravljeni, ništa nije ulagano - objašnjava gradonačelnik Mali.

- Ove godine radimo projekte, tako da bi rekonstrukcija mogla da počne najkasnije sledeće godine, u novoj građevinskoj sezoni. Oni će biti povezani sa Terazijskim platoom, za koji se takođe ove godine radi tehnička dokumentacija, nakon čega bi sledeće godine moglo da počne njegovo uređenje.

Prema najavama nadležnih, rekonstrukcija će podrazumevati kompletnu sanaciju podzemnih pasaža.

- Radiće se zamena kompletne vodovodne mreže, mokrih čvorova, koji su sada u izuzetno lošem stanju, popločavanje stepenica, kao i sanacija plafona - kaže za Novosti Darko Glavaš, gradski sekretar za poslove odbrane, vanredne situacije, koordinaciju i komunikaciju sa građanima.

- U planu je i rekonstrukcija javnog osvetljenja u prolazima, kao i popravka pokretnih stepenica koje sada ne rade.

Najveći deo posla, kako Glavaš objašnjava, odnosiće se na rekonstrukciju kompletne hidroizolacije. Naime, projekat koji je još u izradi podrazumeva da se podigne asfalt kako bi plafon mogao da se zaštiti, a to znači da će i saobraćajnice iznad prolaza morati da se rekonstruišu i zatvore dok radovi ne prođu.

Kojim će se redosledom sređivati pasaži još nije poznato, ali nadležni veruju da će prva na redu biti sanacija onih koji su u najgorem stanju, kao što su prolazi u Balkanskoj ulici i kod Vukovog spomenika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;