INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Betonski radovi gotovi do kraja marta

20.02.2017. | D.A. | Politika

Radovi na fontani na Slaviji, čija je gradnja počela u decembru, odvijaju se prema zacrtanom planu. Već je uređena mašinska prostorija, a postavljene su i veze sa postojećom kanalizacijom i vodovodnom mrežom. Na gradilištu na kružnom toku u centru grada završeni su i iskop, obziđivanje i hidroizolacija obodnog kanala oko fontane, a trenutno se postavlja armatura, navodi za Politiku Goran Vesić, gradski menadžer.

Gotovo je, kako kaže, i ravnanje terena što je ujedno i priprema za ploču fontane.

- U narednih sedam dana u planu su završetak obodnog kanala, podbušivanje i povezivanje na elektroenergetsku mrežu i postavljanje fontanskog cevovoda - ukazuje Vesić.

Gradski menadžer napominje da nesmetano od ostalih radova i sinhronizovano sa njima teče i postavljanje fontanske opreme.

- Svi betonski radovi biće gotovi do sredine marta. Tada će moći da počnu i radovi na potkonstrukciji za kamen, kao i postavljanje kamena - naglašava Vesić.

Izvođač PMC inženjering trebalo bi da vodoskok završi i osposobi do proleća. Na mestu gde su se donedavno nalazili posmrtni ostaci i bista Dimitrija Tucovića biće napravljena vodena lepotica prečnika 32 metra, sa vodoskokom od 16 metara i softverom koji pravi slikovne prikaze i pušta muziku. Centralni bazen fontane biće betoniran i obložen granitnim pločama, a oko bazena će se nalaziti travnjak.

Fontana neće biti u funkciji 365 dana, ali u toku zime će je krasiti jelke i novogodišnji ukrasi. Na buduće obeležje prestonice, kako ovaj vodoskok nazivaju gradski čelnici, već je bilo dosta zamerki zbog saobraćaja koji će se odvijati oko nje. Nadležni ipak uveravaju da će se uz pomoć senzora smanjivati i povećavati mlaz i visina vodoskoka kako se saobraćaj ne bi ometao.

Izgradnja fontane na Slaviji košta 254 miliona dinara. Ona će biti prva nova posle one u Tašmajdanskom parku.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;