INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ni dinar kazne za večita gradilišta

13.12.2016. | Z.Radović | Novosti

Nijedan investitor u Srbiji nikada nije kažnjen zbog toga što je ostavio u korovu gradilište nekog hotela. Uredba koja je 2011. godine doneta da bi primorala gazde da srede svoje objekte do 2013. godine, poznatija kao „porez na ružnoću", prestala je da važi, a umesto Ministarstva trgovine i turizma, naplata penala je sada poverena opštinama i gradovima. Slabo se, međutim, radi na tome da se večita gradilišta, čak i u turističkim mestima, raščiste i privedu nameni.

Kada je uveden „porez na ružnoću", najavljeno je da će bahati investitori morati da plate dva miliona evra godišnje ukoliko ne urede ugostiteljski objekat. Tada su zapušteni bili i hoteli „Metropol" i „Jugoslavija". U međuvremenu su renovirani i otvoreni, pa su vlasnici uspeli da izbegnu plaćanje visokih kazni. Penali, međutim, ni danas ne važe za objekte za koje je pokrenuta privatizacija, sve do okončanja tog postupka.

- Penali kao prihod budžeta Republike Srbije, shodno ranije važećim odredbama Zakona o turizmu, nikada nisu naplaćeni, odnosno nije utvrđen nijedan obveznik plaćanja - kažu u Ministarstvu turizma.

Turistička mesta I i II kategorije, poput Beograda, Novog Sada, Vrnjačke Banje ili Aranđelovca, svojim aktom bi trebalo da utvrde turističke zone na kojima ugostiteljski objekat za smeštaj, hotel ili motel, mora da ispunjava standarde za razvrstavanje u određenu kategoriju, usaglašen sa aktom jedinice lokalne samouprave. U Ministarstvu objašnjavaju da taj akt, između ostalog, propisuje i visinu penala i način naplate. Ako obveznik ne postupi u propisanom roku, nadležni organ jedinice lokalne samouprave donosi rešenje o plaćanju penala. To rešenje je konačno i investitor nema pravo da se žali. Ali niko do sada, prema podacima resornog ministarstva, to nije ni morao.

Jedan od najpoznatijih napuštenih hotela je „Zvezda 2" u Vrnjačkoj Banji. Posle neuspešne privatizacije, hotelsko-turističko preduzeće „Fontana" je vraćeno državi. Sa njim i 11.000 kvadrata nedovršenog hotela u kome je proteklih godina zabeleženo nekoliko padova sa konstrukcije, a jedna osoba je i poginula. Njima nikada nisu naplaćeni penali, a izbegli su ih i veliki prestonički hoteli. Rekonstrukcija „Metropola" počela je 2008. godine, a rok za završetak bio je februar 2009. Radovi su, međutim, ubrzo obustavljeni zbog ekonomske krize. Završeni su tokom 2012. godine. Slična situacija bila je i sa „Jugoslavijom".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;