Pametne zgrade od sledeće godine u Pančevu

09.12.2016. | Goran Jovičić | RTS

Pančevci će sledeće godine dobiti prve pametne zgrade u kojima će 81 stan biti opremljen modernom i savremenom tehnologijom za daljinsko upravljanje, što će budućim stanarima omogućiti da sami kontrolišu potrošnju svih energenata i kad nisu kod kuće. Pritiskom na jedno dugme telefona stanari budućih pametnih zgrada moći će i kad nisu kod kuće da uključe ili isključe leti klima uređaj, a zimi grejanje, a SMS porukama stizaće im upozorenje ako je neko provalio u njihov dom, ili ako je došlo do požara.

Sve to neće uticati na veću cenu od prosečne po kvadratnom metru novog stana u Pančevu. Uz doplatu moći će da se daljinskim putem pale i gase električne ringle, bojleri i drugi veliki potrošači.

- Uključivanje električnih aparata telefonom i regulisanje temperature u stanu preko interneta najviše me je privuklo, jer na taj način direktno mogu da utičem na visinu svojih računa i da ne trošim bespotrbno energente kada nema nikoga kod kuće. Svako smanjenje troškova mnogo znači, a istovremeno dobijate i konforniji život - kaže Stojmir Matović koji je kaparisao jedan stan u „pametnoj zgradi".

Na zahtev stanara mogu se ugraditi i kamere za video nadzor, a starije osobe dobijaju sigurnosne narukvice i ako im se nešto dogodi  pritiskom  na dugme mogu pozvati pomoć, a tu je i „panik" taster koji se sam aktivira ukoliko dođe do provale ili požara u stanu i na mobilni telefon stanara stiže odmah poruka o uzbunjivanju.

- Osnovna zamisao kada sam se odlučio  za ovaj koncept bila je da tržištu ponudimo nešto novo što će kupcima garantovati najveću moguću bezbednost stana od provala i od požara. Većinom funkija u stanu može se komandovati sa daljine, što je od presudnog značaja za uštedu energenata koji se sad bespotrebno troše. Iskoristili smo tehnološki progres u sferi informatike i niže cene alarmnih sistema, što izgradnju ovakve vrste stanova čini pristupačnim brojnim kupcima - kaže Dragan Milenković, Milenković gradnja, Pančevo.

Alarmnim sistemima je veoma jednostavno upravljati. Neophodno je imati samo pametni telefon ili tablet i sigurnost i potrošnja energenata može biti u rukama svakog vlasnika „pametnog stana".

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...