INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Održivo rešenje za odgovorno upravljanje otpadom

22.09.2016. | Gradjevinarstvo.rs

Predstavnici Cementne industrije Srbije (CIS) predstavili su Rešenja za očuvanje prirodnih resursa i odgovorno upravljanje otpadom na kongresu Međunarodnog udruženja za upravljanje otpadom ISWA International Waste Association u Novom Sadu, i važnu ulogu koprocesuiranja u cementnim pećima u razvoju modernog upravljanja otpadom u Srbiji.

Izlaganje na temu koprocesuiranja ispred Udruženja CIS otvorili su Dimitrije Knjeginjić, predsednik skupštine i Dejana Milinković, direktor udruženja. Oni su još jednom istakli da je koprocesuiranje održivo rešenje za očuvanje prirodnih resursa i odgovorno upravljanje otpadom u Srbiji.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kun Kopenhol, izvršni direktor Evropske asocijacije za cement (CEMBUREAU) predstavio je primere dobre prakse iz zemalja EU kako cementa industrija reciklažom materijala može doprineti ostvarenju nacionalnih ciljeva za reciklažu, kao i postignute rezultate koprocesuiranja u EU28, 2014. godine, dok su Juraj Čiz predstavnik kompanije Ecorec i Džordž Tagarinski, menadžer za razvoj poslovanja kompanije Green Alternative Energy Assets, preneli praktična iskustva iz Slovačke i Bugarske, ukazujući na značaj koprocesuiranja i njegovu ulogu u cirkularnoj ekonomiji. Radmila Šerović, nečelnica Odeljenja za upravljanje otpadom pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine tokom predavanja govorila je o planovima razvoja nacinalne strategije upravljanja otpadom, ciljevima i ekonomskim instrumentima za njihovo ostvarivanje.

 - Verujemo da će cementna industrija Srbije imati važnu ulogu u razvoju modernog upravljanja otpadom i biti prepoznata kao pouzdan partner u rešavanju lokalnih i regionalnih izazova upravljanja otpadom. Kao zemlja sa gotovo 3.600 deponija (i svakodnevnom prosečnom proizvodnjom od 0,87 kg otpada po glavi stanovnika, Srbiji je neophodno efikasno rešenje ovog problema. Proizvođači cementa u Srbiji danas koprocesuiraju blizu 50.000 tona otpada godišnje kao izvor energije i oko 320.000 tona otpada kao zamenu za prirodne sirovine i spremni su, da poput razvijenih zemalja EU ponude rešenja za zbrinjavanje značajnih količina različitih vrsta otpada na siguran, bezbedan i kontrolisan način, bez negativnih posledica po životnu sredinu - istakla je Dejana Milinković, direktorka udruženja Cementna industrija Srbije, u okviru predavanja o koprocesuiranju u Srbiji – doprinosima, budućim izazovima i opredeljenjim cementne industrije.

Upotreba alternativnih goriva i sirovina putem koprocesuiranja u fabrikama cementa, donosi višestruku korist, kako samim cementarama tako i lokalnim zajednicama. Pored uštede prirodnih resursa, upotreba alternativnih goriva takođe smanjuje ulaganja u nova postrojenja za upravljanje otpadom, rešava probleme nedostatka prostora za deponovanje otpada, ali nudi i mogućnost otvaranja novih radnih mesta. Zbog toga, institucionalna podrška za unapređenje i razvoj koprocesuiranja predstavlja važan korak ka ispunjenju ciljeva održivog razvoja, ne samo cementne industrije, već čitave privrede Srbije.

Sa raspoloživim proizvodnim kapacitetom od 3,6 miliona tona cementa godišnje, cementna industrija u Srbiji planira da do 2030. godine, poveća učešće alternitivnih goriva u procesu proizvodnje cementa, najmanje do 60%. Pоrеd tоgа, ova industriја ima mogućnosti  da u istom periodu reciklira blizu 350.000 tоnа оtpаdnоg mаtеriјаlа godišnje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;