INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Braničevo čeka vetrenjače

07.09.2016. | M.M. | eKapija

Posle zlatnih vojvođanskih ravnica, investitorima u zelene kilovate u poslednje vreme sve je interesantnija i istočna Srbija, pa bi uskoro i na brdima u Braničevu trebalo da se zavrte vetrenjače. Kompanija Ivicom Energy Žagubica, koja je u vlasništvu austrijskog Ivicom Holding GmbH, počela je pripreme za izgradnju vetroparka „Krivača“. Kompleks će se prostirati na teritoriji opština Golubac, Kučevo i Veliko Gradište.

Reč je o vetroelektrani koja bi u završnoj fazi imala ukupnu instalisanu snagu od oko 103 MW, a prve vetrenjače trebalo bi da budu puštene u rad krajem sledeće godine.

Ivicom Energy vrši merenje potencijala vetra na lokacijama u Golupcu i Kučevu od 2009. godine. Pošto je utvrđen energetski potencijal koji se može iskoristiti, izrađeno je idejno rešenje vetroparka „Krivača“, a u junu 2015. pribavljena je i energetska dozvola resornog ministarstva.

Inače, članica austrijskog Ivicom Holding GmbH, kompanija Ivicom Consulting, nedavno je realizovala vetropark na visoravni Krnovo kod Nikšića.

U opštini Kučevo kažu da su u toku pripreme za izgradnju pristupnih saobraćajnica, kako bi radovi mogli da počnu na proleće. Ugovor o uređenju putne infrastrukture potpisan je polovinom jula 2016.

- U toku je eksproprijacija parcela za pristupne puteve, kao i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa - kaže Jasmina Ćamilović, zamenica predsednika opštine Kučevo. - Očekuje se da građevinci budu na terenu na proleće, jer je u pitanju nepristupačan brdsko-planinski teren, pa je izvođenje radova tokom zime teško - dodaje. Projektom je predviđena rekonstrukcija oko 20 kilometara postojećih puteva i izgradnja oko 21 km novih.

U kompleksu „Krivača“ planirano je postavljanje 38 vetrogeneratora, a ukupna snaga buduće vetroelektrane biće do 103,32 MW. Električna energija će se isporučivati preko nove TS Krivača, koja će biti povezana na trafostanice Veliko Gradište i Neresnica (opština Kučevo), te će biti izgrađena i dva 110kV dalekovoda do njih. Dalekovodi bi trebalo da budu približno jednakih dužina - oko 19,4 kilometara. Za potrebe održavanja vetroelektrane tj. za potrebe popravka ili zamene pokvarenih ili oštećenih delova vetroagregata, predviđena je izgradnja stalnog skladišnog prostora u okviru kompleksa Krivača.

Vetrogeneratori će biti smešteni na brdima Veliko Cerje, Golo brdo, Malo Cerje, Veliki Klokočar (severni deo lokacije), kao i Čuka, Tilva, Debelo brdo i Krivačka tilva (južni deo lokacije). Prema navodima preduzeća Ivicom Energy, puštanje u pogon vetroelektrane „Krivača“ očekuje se u novembru 2017.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;