INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Na koridorima dužni da naprave zaklone

14.07.2016. | B92

Na temperaturama iznad 36 stepeni, preporuka poslodavcima je da se posao na otvorenom organizuje tako da se ne radi između 11 i 16 sati. Ukoliko to nije moguće, potrebno je da se obezbedi dosta vode, ormarić za prvu pomoć i zaklon gde radnici mogu da se sklone, ističe direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefald

- Ako već zaposleni na gradilištima ili u poljima rade na tako visokim temperaturama poslodavac mora da primeni niz mera, da obezbedi veću količinu vode, ormarić prve pomoći, uputstva kome da se obrati ako nekome bude loše - rekla je Božić Trefald.

Ona kaže da posao može da se organizuje tako da se sa radom počne ranije, ne u osam, nego u šest, tako da se manje prostora ostavio da zaposleni budu na otvorenom baš između 11 i 16 sati.

- Ako govorimo o gradilištima tu postoji mogućnost da se zaposleni zaklone, ali ako rade na koridorima oni nemaju šansu da se zaklone i poslodavac je dužan da napravi zaklone - naglašava ona.

Kako kaže ima poslodavaca koji dobro organizuju posao na gradilištima, te jedna grupa radnika radi sat, dva na otvorenom, teške fizičke poslove, a zatim ih menja druga grupa a oni odlaze i rade nešto drugo u zatvorenom prostoru.

Ona naglašava da bez obzira na visoke temperature zaštitna oprema, šlemovi i cipele, moraju da se nose.

Inspekcija, kako kaže, preventivno deluje na poslodavce, upozoravaju na gradilištima, apeluju preko medija, ali kod drastičnog kršenja zakona nalažu mere i podnose zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

- Imam utisak da su se i poslodavci i zaposleni navikli. Ima dobro uređenih gradilišta, poslodavaca koji brinu o zaposlenima, jer mora neko da im dođe na posao i da radi - naglašava ona.

Ona dodaje da inspekcija nema pritužbe zaposlenih, nemamo zahteva od zaposlenih da inspekcija izađe da „reguliše mere“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;