INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Hoće li firme u Srbiji kupovati struju iz Norveške?

17.05.2016. | M.L.Janković | Novosti

Srpska berza električne energije, koja je otvorena u februaru, trebalo bi dugoročno da smanji cenu kilovata na otvorenom tržištu. Za razliku od domaćinstava, koja kupuju struju od EPS po jedinstvenoj ceni, privreda sklapa pojedinačne ugovore sa prodavcima. Uz pomoć ove berze, firme bi posredno mogle da saznaju i kolika je cena na veleprodajnom tržištu, pa da tako sklapaju i povoljnije dugoročne ugovore sa trgovcima.

Pokretanje berze struje „Sepeks“ još je jedan od instrumenata kojim se pospešuje otvaranje tržišta električne energije i sprečava monopol u kupovini kilovata.

- Integrisanje i spajanje tržišta električne energije u celoj Evropi podrazumeva činjenicu da se električna energija možete kupiti u Norveškoj, a potrošiti u Srbiji - objašnjava Dejan Stojčevski, tehnički direktor „Sepeksa".

- Postojanjem berze više ne može da se dogodi da krajnji kupci ostanu bez energije, uz činjenicu da će im biti poznata jedinstvena satna cena električne energije na veleprodajnom tržištu.

U našem regionu, najveću likvidnost ima mađarska berza „Hupks“ kojoj je trebalo nekoliko godina da dostigne trenutne vrednosti. „Sepeks“, nakon dva meseca rada, pokazuje odlične rezultate uzimajući u obzir broj učesnika.

Trenutno, na našoj berzi trguje sedam učesnika, među kojima je i EPS, ali se u narednom periodu očekuje između 10 i 15 novih učesnika među kojima su i velike svetske energetske firme iz Evrope i okruženja.

www.pixabay.com

- Srbija je svojim geografskim položajem i implementiranim rešenjem definitivno lider u regionu kada je u pitanju električna energija - dodaje Stojčevski.

- Do jula ćemo imati 12 učesnika na berzi, a do kraja godine će ih biti minimalno 20. Svi oni doprineće obezbeđivanju likvidnosti berze.

Na berzi se ne trguje za celokupne potrebe potrošnje, već za količine kojima će se izbalansirati kratkoročne potrebe. To u praksi znači da će oko deset odsto potreba privrede biti istrgovano na berzi. Ipak, to će posredno doprineti da firme znaju kolika je odokativna cena električne energije.

- Neće berza odmah formirati jednu cenu, ali će uticati na bilateralne ugovore koje preduzeća sklapaju za kupovinu struje na godišnjem nivou - misli Slobodan Ružić iz „Energdži sejving grupe“.

- Tako neće moći da se dogodi da firme sklope ugovore sa previsokom cenom, ako vide da je vrednost kilovata dosta niža na berzi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;