Renoviranje bolnica u punom zamahu

25.04.2016. | Ivana Božović | RTS

Na prvi pogled gradilišta, a ne bolnice. Ovako je već četiri meseca u zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Tako je i u najvećoj – Kliničkom centru Srbije – kroz koji godišnje prođe više od 1,2 miliona ljudi. Do sada je renovirano šest klinika.

- Do sada smo uspeli da uradimo i potpunu sanaciju i krečenje 16.000 metara kvadratnih zidnih površina, ugradili smo spuštene plafone i plafone sa rasvetom na 1.500 kvadrata – kaže Milika Ašanin, v. d. direktora KCS. Napominje da je obnovljeno i nekoliko desetina toaleta i da su kompletno zamenjene vodovodne, kanalizacione i elektroinstalacije.

Zgrade Kliničko-bolničkog centra „Zvezdara“, stare gotovo koliko i prosečan životni vek u Srbiji, godinama su bile tema u medijima. Danas, nešto drugačija slika. Sa renoviranjem, napravili su i najveće odeljenje u zemlji za palijativno zbrinjavanje.

Petar Svorcan, v. d. direktora KBC „Zvezdara“, navodi da je kompletno renovirana Klinika za ORL, ulaz u staru zgradu u Preševskoj sa čekaonicama i hodnikom.

- Zgrada je stara 70 godina i dugo u nju nije ulagano. Bolnica za psihijatriju, za pedijatriju, odeljenje kardiologije, endoskopija... Nema odeljenja gde ponešto nije urađeno – dodaje Svorcan.

Slično je i u Ćupriji i Valjevu.

- Obnovljeni su dotrajali mokri čvorovi, instalacija je bila loša. Radilo se sa starim vodovodnim i kanalizacionim cevima novcem Ministarstva zdravlja u Centru za rehabilitaciju i grudnom odeljenju – kaže direktor Opšte bolnice u Ćupriji Slobodan Gajić.

Direktor valjevske bolnice Dobrivoje Grujičić napominje da je sređena kompletna poliklinika, a da su prizemlje i sprat okrečeni i da su sanirani mokri čvorovi.

Radovi su završeni ili su pri kraju u 55 ustanova. Očekuje se da sve ustanove budu renovirane do početka leta.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...
Milan 07.05.2020.
Kome ili gde se javiti za obuku i materijal...
Shumar 25.04.2020.
''Ponosan sam na Službu glavnog urbaniste k...