Milion evra za nove fasade

12.04.2016. | M. L. J. | Novosti

Lokalne samouprave mogu da zamene stare fasade, dotrajalu stolaciju, krovove i tavanice, ali i da ugrade klima-uređaje i nove toplotne kotlove – o trošku države. Budžetski fond za energetsku efikasnost, koji radi pri Ministarstvu energetike, raspisao je konkurs za dodelu 125 miliona dinara, odnosno više od milion evra ukupno za ove poslove.

Svaka opština može da dobije najviše 15 miliona dinara za klimatizaciju, ugrađivanje unutrašnjih vrata, prozora ili fasade, s tim što se samo onima u najsiromašnijim opštinama ovi poslovi finansiraju sa 100 odsto. Ostalima se pokriva 70 odsto ukupnih troškova. Lokalci od Fonda mogu da traže sredstva i za javno osvetljenje.

www.pixabay.com

- Maksimalni iznos sredstava koji se isplaćuje iz sredstava Budžetskog fonda po projektu modernizacije sistema javnog osvetljenja iznosi do 20 odsto od vrednosti projekta, a maksimalno milion dinara – stoji u javnom konkursu, koji je objavilo Ministarstvo energetike. - Prijave treba da pristignu na pisarnicu Ministarstva najkasnije do 16. maja 2016. godine do 15.00 časova.

Na spisku je i izolacija zidova, ugradnja pumpi sa promenljivim brojem obrtaja, ugradnja uređaja za automatsku regulaciju grejanja, instalacije kotlova na biomasu, zamena svetiljki i instalacija solarnih kolektora za grejanje potrošne tople vode.

Prošle godine je Fond na istom konkursu finansirao sa 180 miliona dinara unapređenje energetske efikasnosti u 11 lokalnih samouprava. Najviše novca otišlo je u Gornji Milanovac za energetski naprednu zgradu Doma kulture, zdanje čija je izgradnja čekala 50 godina. Zgrada je otvorena prošle nedelje.

- Sve je izgrađeno i nabavljano iz redovnih budžetskih prihoda, osim bespovratnih sredstava iz Ministarstva rudarstva i energetike – kaže predsednik Opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković. - Prijavili smo se na redovan konkurs i dobili 15 miliona dinara za energetsku efikasnost.

Građani još na čekanju

Domaćinstva ni ove godine neće po povoljnijim cenama moći da zamene dotrajale prozore i spoljna vrata, uvedu izolaciju na fasadama i tako spreče rasipanje energije. Fond za eneregtsku efikasnost trebalo je da finansira i projekte u privatnim kućama i stanovima, a 2014. godine je raspisan i konkurs za to, sredsta su preusmerena na domaćinstva ugrožena u poplavama. Od tada nije bilo reči o pomoći građanima, već samo lokalnim samoupravama.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.ytong.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...