INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Atina podržava obnavljanje projekta "Južni tok"

29.03.2016. | Tanjug

Projekat izgradnje gasovoda „Južni tok“ bi mogao biti oživljen, jer bi doprineo energetskoj bezbednosti Evropske unije, izjavila je grčka ambasadorka u Rusiji Dana Magdalene Kumanaku za rusku agenciju „Interfaks“.

- Ako ambasador Evropske unije u Rusiji Vygaudas Ušackas smatra da je to moguće, ja mogu samo da se složim sa tim. Grčka pozdravlja izgradnju gasodova na svojoj teritoriji koji će doprineti diverzifikaciji isporuka gasa i energetskoj bezbednosti – izjavila je grčka ambasadorka, a prenosi „RT“.

www.pixabay.com

Prema njenim rečima, Grčka je aktivno podržavala ideju izgradnje „Južnog toka“, i takođe podržava novi projekat „Posejdon“ za isporuke ruskog gasa ispod Crnog mora do Evrope, preko trećih zemalja.

Ambasador EU u Rusiji, Vygaudas Ušackas, kaže da je Evropska unija spremna da obnovi razgovore sa Rusijom o projektu „Južni tok“, ali da on u potpunosti mora biti u skladu sa propisima Trećeg energetskog paketa koji zabranjuje proizvođačima gasa da budu vlasnici gasovoda.

Predstavnik Rusije pri EU, Vladimir Čižov, nedavno je nagovestio mogućnost obnavljanja pregovora o „Južnom toku“ u skorijoj budućnosti, navodeći da bi EU mogla obnoviti pregovore sa Rusijom, pošto će evropska tražnja za ruskim gasom porasti.

Zvanična Moskva je 2014. godine obustavila gradnju „Južnog toka“, jer EU nije dala podršku ovom projektu.

Cilj obustavljenog gasovoda „Južni tok“, vrednog više milijardi dolara, bilo je dopremanje 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa godišnje do Evrope ispod Crnog mora i preko zemalja Balkanskog polustrva.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;