Dokle se stiglo sa Balkanskim energetskim koridorom?

18.01.2016. | Ružica Vranjković | RTS

Evropska komisija traži od Srbije i zemalja Jugoistočne Evrope veće međusobno povezivanje energetskih tržišta. Cilj je osigurno snabdevanje, što finansijski podržava EU. Jedan od dogovora sa bečke konferencije održane u avgustu, bio je da se ti zajednički projekti ubrzaju, a posebno – Balkanski koridor za prenos struje i gasne interkonekcije.

Projekat Balkanski koridor dalekovodima će Rumuniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru povezati sa Italijom. Crna Gora je odmakla sa radovima na podvodnom kablu ispod Jadrana.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Srbija je za svoju deonicu te prenosne mreže od rumunskog mesta Rešice do Pančeva u fazi dobijanja građeviske dozvole, a početak gradnje planiran je na proleće. Za dvosmerni gasovod koji će našu zemlju spojiti sa Sofijom radi se projektna dokumetacija. Gasovod će povezati i Bugarsku i Grčku.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin kaže da je enerergetika svuda infrastruktura što znači da predstavlja pretpostavku za funkcionisanje privrede, države i život građana.

- Iz tog razloga s obzirom da energetski resursi nisu ravnomerno raspodeljeni i da nisu identične strukture prave se energetski sistemi na širem planu – objašnjava Đuričin.

Korist od energetskih investicija je višestruka, jer aktivirju i druge privredne grane, a posebno mala i srednja preduzeća mašino i elektrogradnje.

- Mi svi pojedinačno nemamo tu snagu u nastupima prema trećim tržištima, kao što možemo da radimo zajedno. I ono što ne treba zaboraviti takođe je pristupnost evropskim fondovima kada radimo regionalne projekte je mnogo viša nego u suprotnom – kaže Vladimir Krulj, ekonomski savetnik u Vladi Srbije.

Svetski energetski giganti sve više investirju u naš region. Zbog klimatskih promena, prioritet su zajednička ulaganja i u projekte obnovljive energije.

Gaetano Masara, izvršni direktor „Dženeral Elektrika“ za Jugoistočnu u Evropu kaže da je neophodno da se u Srbiji i regionu što pre usvoji dekret o obnovljivim izvorima energije, jer je potencijal ogroman.

- Tu su i obaveze zemelja regiona prema Evropskoj uniji u toj oblasti – kaže Gaetano Masara.

Srbija je od prošle godine potpuno otvorila tržište struje i gasa. To bi u narednim godinama moralo da donese veću konkurenciju.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...