Dokle se stiglo sa Balkanskim energetskim koridorom?

18.01.2016. | Ružica Vranjković | RTS

Evropska komisija traži od Srbije i zemalja Jugoistočne Evrope veće međusobno povezivanje energetskih tržišta. Cilj je osigurno snabdevanje, što finansijski podržava EU. Jedan od dogovora sa bečke konferencije održane u avgustu, bio je da se ti zajednički projekti ubrzaju, a posebno – Balkanski koridor za prenos struje i gasne interkonekcije.

Projekat Balkanski koridor dalekovodima će Rumuniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru povezati sa Italijom. Crna Gora je odmakla sa radovima na podvodnom kablu ispod Jadrana.

Srbija je za svoju deonicu te prenosne mreže od rumunskog mesta Rešice do Pančeva u fazi dobijanja građeviske dozvole, a početak gradnje planiran je na proleće. Za dvosmerni gasovod koji će našu zemlju spojiti sa Sofijom radi se projektna dokumetacija. Gasovod će povezati i Bugarsku i Grčku.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin kaže da je enerergetika svuda infrastruktura što znači da predstavlja pretpostavku za funkcionisanje privrede, države i život građana.

- Iz tog razloga s obzirom da energetski resursi nisu ravnomerno raspodeljeni i da nisu identične strukture prave se energetski sistemi na širem planu – objašnjava Đuričin.

Korist od energetskih investicija je višestruka, jer aktivirju i druge privredne grane, a posebno mala i srednja preduzeća mašino i elektrogradnje.

- Mi svi pojedinačno nemamo tu snagu u nastupima prema trećim tržištima, kao što možemo da radimo zajedno. I ono što ne treba zaboraviti takođe je pristupnost evropskim fondovima kada radimo regionalne projekte je mnogo viša nego u suprotnom – kaže Vladimir Krulj, ekonomski savetnik u Vladi Srbije.

Svetski energetski giganti sve više investirju u naš region. Zbog klimatskih promena, prioritet su zajednička ulaganja i u projekte obnovljive energije.

Gaetano Masara, izvršni direktor „Dženeral Elektrika“ za Jugoistočnu u Evropu kaže da je neophodno da se u Srbiji i regionu što pre usvoji dekret o obnovljivim izvorima energije, jer je potencijal ogroman.

- Tu su i obaveze zemelja regiona prema Evropskoj uniji u toj oblasti – kaže Gaetano Masara.

Srbija je od prošle godine potpuno otvorila tržište struje i gasa. To bi u narednim godinama moralo da donese veću konkurenciju.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...