Kinezi ulažu na Jamajci

25.12.2015. | Beta

Kina je izgradnjom auto-puta na Jamajci u vrednosti od 600 miliona dolara počela velike investicije u toj karipskoj državi, piše britanski „Gardijan“ (The Guardian).

Auto-put s četiri trake u dužini od 67 kilometara preko severnog dela Jamajke smanjiće putovanje od Kingstona do turističkog mesta Očo Rios s dva sata na 50 minuta.

www.pixabay.com

Put treba da bude završen početkom sledeće godine, a Kina je za investiciju od 600 miliona dolara dobila zemljište uz put za izgradnju tri luksuzna hotela s 4.200 soba.

To je do sada najveća kineska investicija na Jamajci, ali ne zadugo, pošto Kinezi planiraju izgradnju velike luke za 1,5 milijardi dolara.

Oba projekta, medjutim, prate kontroverze.

Mada je na Jamajci, kojoj je Međunarodni monetarni fond nametnuo štednju i gde je siromaštvo udvostručeno od 2007. godine, dolazak kineskih investicija viđen kao nada za spas ekonomije, sindikati tvrde da će ta ulaganja malo pomoći izlasku Jamajčana iz siromaštva, pošto sve radove izvode Kinezi.

S druge stane, postoji zabrinutost oko izgradnje luke pošto su ostrva Gout i Litl Gout, gde bi Kinezi trebalo da naprave luku za velike teretne brodove koji prolaze kroz Panamski kanal, zaštićene ekološke lokacije na kojima žive ugrožene vrste ptica, riba i reptila, piše „Gardijan“.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...