Kinezi ulažu na Jamajci

25.12.2015. | Beta

Kina je izgradnjom auto-puta na Jamajci u vrednosti od 600 miliona dolara počela velike investicije u toj karipskoj državi, piše britanski „Gardijan“ (The Guardian).

Auto-put s četiri trake u dužini od 67 kilometara preko severnog dela Jamajke smanjiće putovanje od Kingstona do turističkog mesta Očo Rios s dva sata na 50 minuta.

www.pixabay.com

Put treba da bude završen početkom sledeće godine, a Kina je za investiciju od 600 miliona dolara dobila zemljište uz put za izgradnju tri luksuzna hotela s 4.200 soba.

To je do sada najveća kineska investicija na Jamajci, ali ne zadugo, pošto Kinezi planiraju izgradnju velike luke za 1,5 milijardi dolara.

Oba projekta, medjutim, prate kontroverze.

Mada je na Jamajci, kojoj je Međunarodni monetarni fond nametnuo štednju i gde je siromaštvo udvostručeno od 2007. godine, dolazak kineskih investicija viđen kao nada za spas ekonomije, sindikati tvrde da će ta ulaganja malo pomoći izlasku Jamajčana iz siromaštva, pošto sve radove izvode Kinezi.

S druge stane, postoji zabrinutost oko izgradnje luke pošto su ostrva Gout i Litl Gout, gde bi Kinezi trebalo da naprave luku za velike teretne brodove koji prolaze kroz Panamski kanal, zaštićene ekološke lokacije na kojima žive ugrožene vrste ptica, riba i reptila, piše „Gardijan“.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...