INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najveće gradilište bez građevinskog inspektora

22.12.2015. | Branko Pejović | Politika

U centru Zlatibora gradi se uveliko i usred ovog decembra. Idu pod nebesa nova višespratna zdanja – sve primetnije od prvih priča o važećoj povoljnoj legalizaciji – koja su njihovi bogati investitori, zvanično, za turizam namenili.

U zlatiborskoj opštini Čajetina poslednjih godina se izdaje oko 100 građevinskih dozvola godišnje, pa je Zlatibor postao najveće gradilište. A svu tu gradnju nadgleda samo jedan opštinski građevinski inspektor. Pa i on s vremena na vreme: često je na bolovanju, krhkog zdravlja kako ovde kažu.

www.pixabay.com

Nedavno se na to, prilikom posete resorne ministarke Zorane Mihajlović Zlatiboru, požalio predsednik zlatiborske opštine Čajetina Milan Stamatović. Država je, reče on, odlukom o zabrani zapošljavanja u lokalnim samoupravama, izazvala ovaj nedostatak građevinskih inspektora. Tako da gradnju na Zlatiboru, za čije nadgledanje je potrebno najmanje četvorica opštinskih inspektora, kontroliše samo jedan. Toliko, naime, dozvoljava odobrena sistematizacija radnih mesta. A i ovaj jedini je, po rečima čajetinskog predsednika, bio tada na bolovanju – povredio se na jednom gradilištu kada je stao na ekser.

Zorana Mihajlović je, na Stamatovićevu molbu da ministarstvo pomogne slanjem republičkih građevinskih inspektora za sankcionisanje bespravne gradnje, rekla:

- Žao mi je što imate samo jednog građevinskog inspektora svih prethodnih godina. Mi ćemo, kao ministarstvo, u tom smislu da pomognemo. Tražite pomoć, dobićete.

A ako se malo istraži oko ovog problema, osvetljava se slika posla građevinskog inspektora na turističkoj planini izazovnoj za investitore. O tome su nam pričali u rukovodstvu opštine Čajetina, gde se graditelji obraćaju za dozvolu pre nego što stupe u gradnje na Zlatiboru. U opštinskoj upravi najpre plaćaju određene naknade, pa kreću da grade.

- I mada svi objekte podižu legalno, na osnovu prethodno izdatih dozvola, neretko se događa da tokom gradnje odstupaju od onoga što im je dozvolom i projektom propisano – objašnjava za „Politiku“ načelnik opštinske uprave u Čajetini Veljko Radulović. - Obično se to čini nadziđivanjem dodatnih spratova. Na primer, u projektu im piše da grade tavan, a oni ga na terenu pretvore u stambeni prostor. Zato je potreban inspekcijski nadzor, jer sigurno oko polovine investitora na Zlatiboru pribegava gradnji većih površina od onih koje predviđa izdata dozvola.

I tu je, kako zakon nalaže, bitna uloga građevinskog inspektora: da izađe na teren, obiđe svako gradilište, isprati radove, izda rešenja. A novi zakon o ozakonjenju objekata, kažu ovde, predviđa mu još veće obaveze: mora da pokrene postupak o ozakonjenju, da ima plan nelegalnih objekata, donese rešenje o rušenju i drugo.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović objašnjava da su odavde pisali Ministarstvu za lokalnu samoupravu zbog nedostatka građevinskih inspektora, ukazujući na posebnosti Zlatibora. Slaba vajda od toga, država ni u ovakvim slučajevima ne dozvoljava nova zapošljavanja, kaže on.

- Nije lako ljudima da ovde rade kao građevinski inspektori. Neretko su izloženi pritiscima pojedinih investitora, pa i pretnjama. Posebno je nezahvalno na terenu kada treba da donesu rešenje o rušenju. Pri tome, plata opštinskog građevinskog inspektora je mala, još je i smanjivana po Zakonu o budžetskom sistemu, pa sada iznosi oko 35.000 dinara. Ponekad molimo ljude da se prihvate tog posla, jer ne postoji mogućnost privremenog angažovanja, ni preraspodele kadrova zbog strukture zaposlenih u ovoj opštinskoj upravi. Građevinski inženjeri ne žele da rade ovakav posao za ovako malu platu i radije odlaze kod privatnih investitora koji ih znatno bolje plaćaju – sumira Stamatović.

Na izjavu ministarke da će pomoći dolaskom republičkih inspektora, on kaže da je to korisno, ali da su do sada sve republičke inspekcije uglavnom „češljale“ opštinske službe i investicije lokalne samouprave, dok investitore koji grade po Zlatiboru nisu dirali.

- Problem kontrole bespravne gradnje treba dugoročno rešiti. Recimo, u zakonskim aktima uvažiti specifičnosti onih opština u kojima se znatno više gradi – predlaže prvi čovek Čajetine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;