INFONET-468X60-BANNER

EU produžila ograničenja za uvoz solarnih panela iz Kine

07.12.2015. | Indikator

Evropski proizvođači solarnih panela postigli su produženje ograničenja na uvoz kineskih solarnih panela i ćelija. Evropska komisija je još 2013. godine postavila minimalnu cenu uvezenih ćelija.

Evropska komisija je pristala da razmotri produženje ograničenja kojim se rok automatski produžuje za najmanje godinu dana. Godine 2013, u pokušaju da reši spor zbog jeftinih kineskih proizvoda, Komisija je odredila minimalnu prodajnu cenu i ograničila dopušteni broj kineskih solarnih ćelija, koje se mogu prodati u EU-u, a to ograničenje ističe ovog meseca.

Komisija se opredelila za produženje na zahtev udruženja proizvođača tih proizvoda u EU „ProSun“. Kako su saopštili iz Evropske komisije kraj ograničenja rezultirao bi nastavkom dampinga i štetom za evropsku industriju. Ona se bojala da će njeni kineski konkurenti u EU uvoziti bez carine.

U EU „ProSun“ veruju da kineski proizvođači solarnih panela i ćelija ne postupaju u skladu s međunarodnim trgovinskim pravilima, te stoga EU treba, po njihovom mišljenju, u potpunosti zadržati postojeće mere.

U 2011. godini, uvoz solarnih panela i ćelija iz Kine u EU porastao je na 21 milijardi evra, a evropski proizvođači optužuju Kinu da se njeni proizvođači pomažu povoljnim kreditima i drugim mehanizmima. Kina insistira da ne radi ništa pogrešno i da su njeni proizvođači jednostavno konkurentniji.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;