Građevinskoj mafiji oproštena pljačka

03.12.2015. | Katarina Blagović | Blic

Novim Zakonom o ozakonjenju (drivlje gradnje), država je investitorima koji su nelegalno podizali zgrade oprostila milione evra duga i omogućila ekstraprofit.

Goran Rodić, potpredsednik „Građevinske komore Srbije“, kaže da su investitori koji nisu plaćali taksu za uređenje građevinskog zemljišta u centru Beograda i veliki broj priključaka uštedeli po kvadratu između 500 i 600 evra.

- Oštećeni su oni koji su legalno gradili. To nije ispravno, ali jednom mora da se preseče i da se uvede red u ovu oblast i da se legalizacija završi – kaže Rodić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Član 34 novog zakona predviđa da će legalizaciju zgrade platiti investitor. Međutim, ukoliko on nije poznat ili dostupan, legalizaciju će platiti kupci!

I predsednik Tomislav Nikolić, koji je potpisao zakon, priznao je u otvorenom pismu da ima izvesnih dilema u vezi sa ustavnošću ovog akta i izrazio nadu da će Ustavni sud utvrditi da li su ovim zakonom izvršene povrede Ustava.

- Najveću korist imaće pojedina lica koja su izvršila krivično delo – naveo je Nikolić u pismu.

U Ministarstvu građevinarstva kažu da se zakon ne bavi krivičnom odgovornošću, dok ministarka Zorana Mihajlović i sama priznaje da je zakon delimično nepravedan prema onima koji su gradili po zakonu.

- Zato smo i predvideli da baš oni novcem od takse dobiju bolju infrastrukturu. Šta je alternativa ovom zakonu? Rušenje 1,5 miliona objekata i hapšenje vlasnika kuća i stanova, među kojima je najviše siromašnih – kaže Mihajlovićeva.
 
U Ustavnom sudu Srbije kažu da se postupak ocene ustavnosti zakona pokreće podnošenjem predloga Ustavnom sudu.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...