Građevinskoj mafiji oproštena pljačka

03.12.2015. | Katarina Blagović | Blic

Novim Zakonom o ozakonjenju (drivlje gradnje), država je investitorima koji su nelegalno podizali zgrade oprostila milione evra duga i omogućila ekstraprofit.

Goran Rodić, potpredsednik „Građevinske komore Srbije“, kaže da su investitori koji nisu plaćali taksu za uređenje građevinskog zemljišta u centru Beograda i veliki broj priključaka uštedeli po kvadratu između 500 i 600 evra.

- Oštećeni su oni koji su legalno gradili. To nije ispravno, ali jednom mora da se preseče i da se uvede red u ovu oblast i da se legalizacija završi – kaže Rodić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Član 34 novog zakona predviđa da će legalizaciju zgrade platiti investitor. Međutim, ukoliko on nije poznat ili dostupan, legalizaciju će platiti kupci!

I predsednik Tomislav Nikolić, koji je potpisao zakon, priznao je u otvorenom pismu da ima izvesnih dilema u vezi sa ustavnošću ovog akta i izrazio nadu da će Ustavni sud utvrditi da li su ovim zakonom izvršene povrede Ustava.

- Najveću korist imaće pojedina lica koja su izvršila krivično delo – naveo je Nikolić u pismu.

U Ministarstvu građevinarstva kažu da se zakon ne bavi krivičnom odgovornošću, dok ministarka Zorana Mihajlović i sama priznaje da je zakon delimično nepravedan prema onima koji su gradili po zakonu.

- Zato smo i predvideli da baš oni novcem od takse dobiju bolju infrastrukturu. Šta je alternativa ovom zakonu? Rušenje 1,5 miliona objekata i hapšenje vlasnika kuća i stanova, među kojima je najviše siromašnih – kaže Mihajlovićeva.
 
U Ustavnom sudu Srbije kažu da se postupak ocene ustavnosti zakona pokreće podnošenjem predloga Ustavnom sudu.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....