Kineskim investitorima prezentovani projekti izgradnje auto-puteva i brzih saobraćajnica

27.11.2015. | JP Autoceste FBiH

Na Četvrtom samitu 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Narodne Republike Kine kao i na bilateralnim sastancima sa predstavnicima Vlade Narodne Republike Kine, predsedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić otvorio je perspektive ulaska kineskih investitora u BiH. Istakao je značaj novih modela finansiranja koji su neophodni kako bi se održao kontinuitet građenja. Naglasio je da je potrebno kombinovati druge modele s tradicionalnim zajmovima kako bi se ubrzala izgradnja auto-puteva i brzih saobraćajnica.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Direktor JP „Autoceste FBiH“ Jasmin Bučo i direktor JP „Autoputeva RS“ Dušan Topić prezentovali su nove projekte izgradnje auto-puteva i brzih saobraćajnica koje bi mogle finansirati kineske kompanije i banke.

Direktor Bučo je izjavio da treba zauzeti proaktivno stajalište prema ovoj zemlji, jer Kina sa izgrađenim 110 hiljada kilometara auto-puteva je na prvom mestu u svijetu. Istaknuo je prednost o pravcima saradnje i mogućim ulaganjima kineskih investitora u oblast transporta u BiH, posebno nastavak izgradnje auto-puta na Koridoru Vc, što predstavlja ključni infrastrukturni regionalni i evropski projekat od vitalnog značaja za BiH.

JP „Autoceste FBiH“ je pripremilo i prezentovalo šest projekata za izgradnju novih 107 kilometra auto-puta. Reč je o deonicama na lokalitetima Zenice, Žepča do Doboja, potom južni deo Koridora Vc Konjic-Mostar-Buna. Navedene deonice su spremne za izgradnju, završeni su idejni projekti studije izvodljivosti i dobijene dozvole.

Takođe je prezentovan projekat izgradnje brze saobraćajnice Lašva-Travnik, dužine 24 kilometra koja bi se gradila modelom koncesije „projektuj-finasiraj-izgradi-vrati naručiocu“. Ovaj transportni pravac se nalazi na novoj osnovnoj evropskoj transportnoj mreži.

Predsedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je učesnicima samita da BiH ima najveći potencijal za domaća i strana ulaganja upravo u sektoru transporta i iz tog razloga predložio je da BiH početkom naredna godine bude domaćin ekonomskog foruma koji bi se fokusirao na infrastrukturu, turizam i proizvodne kapacitete.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...