Kineskim investitorima prezentovani projekti izgradnje auto-puteva i brzih saobraćajnica

27.11.2015. | JP Autoceste FBiH

Na Četvrtom samitu 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Narodne Republike Kine kao i na bilateralnim sastancima sa predstavnicima Vlade Narodne Republike Kine, predsedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić otvorio je perspektive ulaska kineskih investitora u BiH. Istakao je značaj novih modela finansiranja koji su neophodni kako bi se održao kontinuitet građenja. Naglasio je da je potrebno kombinovati druge modele s tradicionalnim zajmovima kako bi se ubrzala izgradnja auto-puteva i brzih saobraćajnica.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Direktor JP „Autoceste FBiH“ Jasmin Bučo i direktor JP „Autoputeva RS“ Dušan Topić prezentovali su nove projekte izgradnje auto-puteva i brzih saobraćajnica koje bi mogle finansirati kineske kompanije i banke.

Direktor Bučo je izjavio da treba zauzeti proaktivno stajalište prema ovoj zemlji, jer Kina sa izgrađenim 110 hiljada kilometara auto-puteva je na prvom mestu u svijetu. Istaknuo je prednost o pravcima saradnje i mogućim ulaganjima kineskih investitora u oblast transporta u BiH, posebno nastavak izgradnje auto-puta na Koridoru Vc, što predstavlja ključni infrastrukturni regionalni i evropski projekat od vitalnog značaja za BiH.

JP „Autoceste FBiH“ je pripremilo i prezentovalo šest projekata za izgradnju novih 107 kilometra auto-puta. Reč je o deonicama na lokalitetima Zenice, Žepča do Doboja, potom južni deo Koridora Vc Konjic-Mostar-Buna. Navedene deonice su spremne za izgradnju, završeni su idejni projekti studije izvodljivosti i dobijene dozvole.

Takođe je prezentovan projekat izgradnje brze saobraćajnice Lašva-Travnik, dužine 24 kilometra koja bi se gradila modelom koncesije „projektuj-finasiraj-izgradi-vrati naručiocu“. Ovaj transportni pravac se nalazi na novoj osnovnoj evropskoj transportnoj mreži.

Predsedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je učesnicima samita da BiH ima najveći potencijal za domaća i strana ulaganja upravo u sektoru transporta i iz tog razloga predložio je da BiH početkom naredna godine bude domaćin ekonomskog foruma koji bi se fokusirao na infrastrukturu, turizam i proizvodne kapacitete.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...