INFONET-468X60-BANNER

Deset zemalja EU protiv proširenja "Severnog toka"

27.11.2015. | Tanjug

Planovi Rusije za proširenje gasovoda „Severni tok“ do Nemačke u suprotnosti su sa interesima Evropske unije (EU) i mogli bi da dovedu do dodatne destabilizacije Ukrajine, navodi se u pismu deset evropskih vlada upućenom na adresu Evropske komisije.

Kako prenosi agencija „Rojters“, grupa evropskih kompanija je u septembru potpisala ugovor sa ruskom gasnom kompanijom „Gasprom“ o proširenju gasovoda „Severni tok“ do Nemačke, čime bi se zaobišla teritorija Ukrajine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

U pismu Evropskoj komisiji, koje su potpisale Bugarska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka, navodi se da bi ovaj projekat trebalo da bude predmet strožeg regulatornog nadzora, i apeluje se na održavanje debate o tom pitanju na decembarskom samitu EU.

- Stav Evropske komisije o projektu „Severni tok 2“ će takođe bitno uticati na percepciju zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU među njenim ključnim saveznicima i tradicionalnim partnerima – dodaje se u pismu, u koje je „Rojters“ imao uvid.

Proširenje gasovoda „Severni tok“ bi, kako piše, moglo imati ozbiljne posledice po Kijev i zemlje EU.

- Očuvanje tranzitne rute preko Ukrajine je u strateškom interesu celokupne EU, i to ne samo iz perspektive energetske bezbednosti, već i zbog unapređenja stabilnosti u regionu istočne Evrope – ocenjuje se u pismu deset vlada.

- Ukrajina je bezbedna tranzitna ruta. Gas treba da nastavi da teče preko Ukrajine – izjavio je juče evropski komesar za energetiku, Migel Arijas Kanjete.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;