Kasne radovi na obnovi Golubačkog grada

26.11.2015. | Aleksandra Marković | RTS

Golubačka tvrđava, srednjevekovni grad na ulazu u Đerdapsku klisuru već godinu dana  je gradilište. Kopa se tunel, izmešta se put iz Golubačkog grada, završava se gradnja vizitorskog centra, rade se spoljno uređenje i obala utvrde.

Najznačajniji radovi su na restauraciji i konzervaciji same tvrđave. Ali oni kasne.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Pre svega zbog projektne dokumentacije, jer izradi nije prethodilo sve vrste geotehničkih, arheoloških i svih ostalih istraživanja, tako da je zatečeno stanje bilo drugačije od projektovanog – kaže direktorka preduzeća „Golubački grad“ Iskra Maksimović.

Iako je predviđeno da kompletna rekonstrukcija Golubačkog grada bude završena do juna 2016. godine, za restauraciju tvrđave rok je produžen još godinu dana. Radove trenutno usporava I to što Đerdapska magistrala još uvek prolazi kroz tvrđavu, pa je izgradnja tunela u narednom periodu prioritet.

Na ovom mestu, paralelno sa starim delom puta koji vodi kroz Golubačku tvrđavu, odvaja se put u izgradnji koji će voditi kroz novi tunel. Dok tunel ne bude završen, on će služiti kao bajpas put koji vodi oko iskopina turskog kupatila.

Ostalo je da se probije još 14 metara tunela sa druge strane Golubačkog grada.

- Za mesec i po dana to bi trebalo da bude spojeno. Onda imamo betoniranja i sve ove druge instalacije u tunelu, tako da se planira do aprila meseca da završimo – kaže Dragoljub Vojinović, inženjer preduzeća „Planum“.

Ministarstvo trgovine i turizma sa 23 miliona dinara finansira izgradnju pristana koji će omogućiti dolazak dugo očekivanih stranih turista sa kruzera. Golubačka opština ovu šansu odavno čeka.

Za izvođenje radova, Evropska unija je preko IPA fondova dala više od šest i po miliona evra, dok je Srbija kroz resorna ministarstva za izradu projekata izdvojila 25 miliona dinara.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...