INFONET-468X60-BANNER

Rekonstrukcija starog Zrenjanina (video)

20.11.2015. | Tanja Krunić | RTV

Procene su da je gotovo četvrtina objekata u glavnoj zrenjaninskoj ulici, koji su spomenici kulture od velikog značaja, u lošem građevinskom stanju. Trenutno se radi rekonstrukcija pojedinih objekata.

- To su bili neki od najugroženijih objekata i sada se to sanira. Ja sam oprezni optimista, i ovako se mora nastaviti. Ima još puno posla, treba mnogo krovova da se obnovi i mnogo fasada da se restaurira – kazao je Bojan Kojčić, istoričar umetnosti u „Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Problem predstavlja vlasnička struktura, odnosno deo objekata je privatno vlasništvo, deo vlasništvo grada, a neki su u procesu restitucije.

- Mi smo uspeli da uđemo u rekonstrukciju tri zgrade u glavnoj gradskoj ulici, a u ovom trenutku smo u pregovorima kako bi i deo zgrade stare Robne kuće bio rekonstruisan. Na ovom projektu ćemo raditi i u narednom periodu – rekao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Prema rečima istoričara umetnosti Bojana Kojčića, do kraja godine očekuje se donošenje novog Zakona o kulturnom dobrima koji će, kako je rekao, morati mnogo bolje da definiše odnos vlasnika prema kulturnim dobrima, obaveze i posledice ukoliko se objekat ne održava.

Lajoš Jenovai kaže da mu je kroz proces restitucije vraćen deo zgrade poznate kao Šeherezada i da mu je cilj da ona ostane i dalje očuvana.

- Ja sam naslednik Teodosija Tunera čija je bila zgrada koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata. Ova zgrada je u relativno dobrom stanju, dosadašnji vlasnici su se brinuli o izgledu, i ja ću se potruditi da se tako i nastavi, i da ova zgrada i dalje ulepšava zrenjaninsku glavnu ulicu – rekao je ovaj Zrenjaninac.

Na rekonstrukciju čekaju i objekti koji nisu u samom centru. Među njima je i Sandićeva kuća. Ovih dana rađeno je čišćenje prostora oko kuće, a kako nam je rečeno, ona će tokom zime biti zaštićena.

- Ovaj objekat je u privatnom vlasništvu. U proces eksproprijacije ušlo se 2009. godine, ali u budžetu nisu obezbeđena sredstva, i tada se odustalo od tog procesa. Mi smo odlučili da se u proces eksproprijacije uđe sledeće godine, razgovarano je sa sadašnjim vlasnikom tog objekta, dogovoreno je da se radi procena objekta koju radi sudski veštak. Nakon toga imaćemo jasniju situaciju da li vlasnik želi da uđe u proces, tj. da grad otkupi kuću, ili ćemo morati to u dužem procesu da radimo, ali definitivno, u 2016. godini želimo da kuća bude u vlasništvu grada, i da se uradi njena kompletna rekonstrukcija – rekao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

Istoričar Umetnosti Bojan Kojčić objasnio je, da je Sandićeva kuća objekat čija se vrednost može posmatrati kroz više segmenata. Kako je rekao, reč je o spomeniku kulture, kući značajnog Srbina, jedinstvenom primeru graditeljstva sa kraja 18. veka u Zrenjaninu i jedinom zemljanom objektu od tog značaja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;