INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zrenjaniin: Počela sanacija Velikobečkerečke štedionice

27.10.2015. | Ž. B. | Dnevnik

U toku je sanacija zgrade nekadašnje Velikobečkerečke štedionice, među narodom poznate po restoranu „Tisa”, koja se delom urušila avgusta prošle godine. „Zavod za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu“ saopštio je da se rekonstruiše međuspratna i tavanska konstrukcija, kao i da su ovog meseca krenule pripreme za konzervatorsko-restauratorske radove na obnovi krova i fasade uličnog krila. Radove izvodi „Inter gradnja grupa”.

Dugi niz godina zgrada je slabo održavana i zbog toga je u veoma lošem stanju. Zdanje, u kojem se nekad nalazio poznati gradski restoran, hotel i štedionica, tokom decenija pre i posle rata, služilo je za razne društvene aktivnosti. Međutim, bar četvrt veka objekat nije temeljno saniran, ali ni prilagođen savremenim potrebama korisnika – u dvorišnim krilima su postojala samo dva zajednička sanitarna čvora, dok su mnogi stanovi bez njih. Jedan deo stambenog i poslovnog prostora je u privatnoj, a veći deo je u državnoj svojini. U državnim stanovima su živeli ljudi sa margina društva, a jedan deo prostora je prazan.

Tokom poslednjih nekoliko decenija stanari su preduzimali brojne invazivne adaptacije, i to bez konsultacija sa službom zaštite. Sve te građevinske intervencije su oštetile konstruktivnu stabilnost i uzrokovale urušavanje međuspratne i tavanske konstrukcije desnog dela uličnog krila, avgusta 2014. godine.

„Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin“ izradio je konzervatorsko-restauratorski projekat sanacije i rekonstrukcije uličnog krila zgrade, na osnovu kog je Ministarstvo kulture odobrilo sredstva za njenu obnovu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;