INFONET-468X60-BANNER

Koliko će nas koštati pruga Beograd-Sarajevo?

26.08.2015. | B-92

Za modernizaciju pruge koja će Sarajevo povezati sa Beogradom, biće potrebno najmanje 105 miliona evra, kažu u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH. Plan vlasti u BiH i RS je da se uz međunarodnu finansijsku pomoć u doglednoj budućnosti izgradi i modernizuje i pruga koja će od Banjaluke, preko Novog Grada i Dobrljina, biti povezana sa prugama u Hrvatskoj, pišu „Nezavisne novine“.

- Ovom železničkom prugom Dobrljin-Novi Grad-Banjaluka-Doboj-Tuzla-Zvornik ostvarila bi se mogućnost realizacije projekta brzih pruga jugoistočne Evrope sa prosečnom brzinom do 160 kilometara na sat – kažu u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

Naime, na samitu o zapadnom Balkanu, koji će biti održan 27. avgusta ove godine u Beču, zvaničnici BiH i Srbije zajednički će predstaviti projekat izgradnje i modernizacije pruge Beograd-Sarajevo i od EU zatražiti finansijsku pomoć za taj projekat.

Pruga koja bi povezala Beograd i Sarajevo išla bi trasom Sarajevo-Zenica-Doboj-Tuzla-Zvornik-Loznica-Valjevo-Beograd.

Pruga koja prolazi kroz BiH već postoji, ali, kako kažu u Ministarstvu transporta i komunikacija, neophodna je modernizacija, pre svega elektrifikacija trase Doboj-Tuzla-Zvornik, za šta je, prema procenama, neophodno oko 90 miliona evra. Pored toga, još jedan od složenijih i skupljih radova na toj deonici bila bi sanacija tunela Križevići, koja bi koštala više od 15 miliona evra.

- Modernizacija pruge podrazumeva rekonstrukciju pruge kako bi se postigle veće brzine u skladu sa standardima „Transevropskih železnica“ (TER) i standarda Evropske unije, a za to je neophodna elektrifikacija i modernizacija signalno-sigurnosnih i telekomunikacionih sistema – kažu u tom Ministarstvu.

Sanaciju i modernizaciju pruge kroz BiH dalje prema Srbiji priželjkuju i u RS, posebno zbog sanacije tunela Križevići, a kako je nedavno rekao Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, za njih je prioritet pravac Novi Grad-Prijedor-Banjaluka-Doboj-Zvornik, za koji se nadaju da će ući u osnovnu mrežu jugoistočne Evrope.

Ovaj pravac pruge, odnosno njen remont i modernizacija od Banjaluke preko Prijedora do Novog Grada i Dobrljina, na granici sa Hrvatskom, koštao bi oko 75 miliona evra.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;