INFONET-468X60-BANNER

"Vjedomosti": Gasovod "Tesla", nastavak "Turskog toka“"na Balkanu

19.08.2015. | Tanjug

Srbija, Makedonija, Grčka i Mađarska mogu da potpišu memorandum o izgradnji gasovoda od Turske do Austrije, koji bi bio nastavak „Turskog toka“, piše ruski list „Vjedomosti“, pozivajući se na izvore uključene u projekat.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Gasovod „Tesla“, koji je produžetak planiranog gasovoda „Turski tok“ ruskog energetskog diva „Gasproma“, proći će kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju i Mađarsku i stići do gasnog čvorišta Baumgarten u Beču, navodi se u tekstu.

Očekuje se da će se ministri spoljnih poslova balkanskih država i Grčke sastati u septembru i doneti konačnu odluku o produžetku gasovoda („Turski tok“), kazao je izvor „Vjedomosti“.

Predviđa se da bi projekat gasovoda „Tesla“, s godišnjim kapacitetom od 27 milijardi kubnih metara gasa, bio završen do 2019. godine, ako ga odobre sve uključene strane. Grčka bi takođe mogla da produži gasovod prema Italiji, dodaje list.

„Turski tok“ će imati godišnji kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa, i kretaće iz Rusije, ispod Crnog mora, do Turske. Gasovod će biti nastavljen do čvorišta na tursko-grčkoj granici, odakle može da bude produžen ka južnoj Evropi, pišu „Vjedomosti“.

Projekat „Turski tok“ je pokrenut usmesto gasovoda „Južni tok“ od kog je Moskva odustala u decembru 2014. godine, zbog, kako je objašnjeno, nekonstruktivnog stava Evropske unije prema njegovoj realizaciji.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;