INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Buduća pruga iza Novog groblja

07.08.2015. | RTV Pančevo

Posle odluke da se planirana trasa železničke obilaznice promeni i da buduća ne ide kroz gusto naseljenu Staru Misu bilo je više razgovora nadležnih i više predloga nove trase za ovu prugu. Gradski stručnjaci su predlagali tri nove varijante, da bi posle konsultacija opstalo jedno rešenje – da buduća pruga Bavaništanski put pređe znatno dalje od Novog groblja, a pre Doma slepih.

- U više razgovora sa predstavnicima Ministarstva, usled uzimanja u obzir dosta aspekata, pogotovo od strane „Železnica“ i od strane Ministarstva, kao rešenje je prihvaćena varijanta da železnička pruga obiđe Misu i da se izmesti iza naselja Misa i Stara Misa, a da se pomeri duž Bavaništanskog puta prema autoputskoj obilaznici, da zaobiđe groblje i naseljeni deo grada i da se u nekom delu kod reke Nadel prikači na postojeću železničku prugu - objašnjava pomoćnik gradonačelnika Slave Bojadžijevski.

- Mi smo zadovoljni što će doći do iseljenja železničkih pruga van naselja. Ne znamo koja će trasa biti, ali važno je da se pruga iseli van naselja - stav je Denka Tončeva iz Udruženja građana MZ „Mladost“.

Od želje da buduća trasa buduće pruge prati trasu budućeg auto-puta, koja Bavaništanski put prelazi kod raskrsnice za Dolovo, u ovom trenutku se odustalo jer Ministarstvo i „Železnice“ smatraju to preskupim rešenjem. Razgovora i na ovu temu još će biti, najavljuje Slave Bojadžijevski.

- Usvajanjem varijante koja je trenutno aktuelna poštovani su zahtevi građana koji žive u tom delu grada i ugroženi su - izmešta se železnica iz naseljenog dela grada. Mi gledamo da izvučemo maksimum iz razgovora sa nadležnim ministarstvom i tražili smo da železnička obilaznica prati autoputsku obilaznicu, pošto nismo u mogućnosti da to finansiramo iz sredstava Grada Pančeva, a „Železnica“ nije u mogućnosti da finansira izgradnju i preprojektovanje u tolikoj meri. Došlo se do rešenja da se železnička obilaznica izmesti u potezu Bavaništanskog puta, na 500-600 metara od groblja, prema raskrsnici za Dolovo - dodao je Slave Bojadžijevski.

Ideja i stanovnika Stare Mise je bila da pruga prati trasu budućeg auto-puta. Novo rešenje ipak to ne predviđa.

- Nezvanično sam saznao da je daleko skuplje ako bi pruga pratila auto-put. Verovatno su se odlučili za jeftiniju varijantu. Videćemo ovih dana gde će to tačno biti - smatra Denko Tončev.

Gradski predlog i karta sa jedinom varijantom rešenja biće poslata Ministarstvu i „Železnici“, a Bojadžijevski očekuje da će vrlo brzo doći do sastanka, gde će o rešenju debatovati i predstavnici NIS-a. Iz Udruženja građana MZ „Mladost“ očekuju da će i oni biti uključeni u ove razgovore, da bi, makar kao posmatrači, videli kako se realizuje promena za koju su se uporno zalagali duže od godinu dana.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;