INFONET-468X60-BANNER

Niš dobio centralni prečistač otpadnih voda

09.07.2015. | T. Todorović | Politika

Brojni problemi koje grad Niš ima posle svake kišne nepogode biće ubuduće značajno manji. Naime, posle godinu i po dana izgradnje, na području Industrijske zone „Sever“ i nedaleko od Aerodroma „Konstantin Veliki“, završena je izgradnja Popovačkog kolektora, jednog od najvećih na području grada, kojim će u velikoj meri biti unapređena pre svega zaštita prirode i životne sredine, ali i kvalitet života Nišlija.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić, je na gradilištu prisustvovao postavljanju poslednjih metara cevi novog kolektora.

- Ovo je jedan od najznačajnijih delova planirane mreže osnovnih kolektora u Nišu i budućeg postrojenja za prečišćavanje voda u cilju sprečavanja poplava na području grada. Istovremeno, učinjen je veliki iskorak na zaštiti podzemnih i površinskih voda, koje su gradu veoma često donosile ogromne probleme. Zahvaljujući ovom, ali i svim drugim kolektorima koji će se graditi u Nišu u narednom periodu, na efikasan način biće regulisan prijem upotrebljenih i atmosferskih voda, kao i vodotokova koji su u prošlosti i po nekoliko puta godišnje ostavljali teške posledice – rekao je niški gradonačelnik.

U izgradnju 4,3 kilometra Popovačkog kolektora, rekao je direktor JKP „Naisus“ Dejan Andrejević, uloženo je oko 55 miliona dinara. Od tih para, Grad Niš izdvojio je više od 42,5 miliona dinara, a ostatak novca obezbeđen je preko Ministarstva građevinarstva i urbanizma:

- Sagrađen kolektor biće uz desnu obalu reke Nišave direktno povezan s budućim centralnim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda koja će se graditi između seoskih naselja Popovac i Trupale, severozapadno od Niša. I svi ostali biće deo kanalizacione mreže celokupnog gradskog područja za četiri nezavisna slivna područja van grada i, što je od posebnog značaja za oba slivna područja u samom gradskom jezgru Niša, uz maksimalno poštovanje principa održivosti životne i radne sredine, koji će u svakom trenutku moći da zadovolje i sadašnje i buduće generacije žitelja na ovom području. Zadržan je postojeći kanalizacioni sistem, podeljen na desni i levi sliv reke Nišave, koji se kod saobraćajne petlje na auto-putu Beograd-Niš-srpsko-makedonska granica spaja u jedinstven i vodiće do centralnog gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – rekao je Dejan Andrejević, direktor JKP „Naisus“.

Posebna zanimljivost vezana za izgradnju ovog važnog kolektora svakako je što je izgradnju realizovalo JKP za vodovod i kanalizaciju „Naisus“ Niš. Pre nešto više od dve godine dugo je osporavana odluka Skupštine grada Niša da se ovom preduzeću proširi delatnost i da pored osnovnog posla – brige o kanalizacionoj i vodovodnoj mreži i urednoj i redovnoj isporuci kvalitetne vode za piće – dobije i registruje poslove projektovanja i građevinske realizacije važnih poslova za grad. Vrlo kvalitetnom i efikasnom izgradnjom Popovačkog kolektora ispostavilo se da je upravo to proširenje delatnosti omogućilo ovoj komunalnoj firmi i da sagradi ovaj kolektor u datom roku, ali i da gradu uštedi velika sredstva, rečeno je juče na završetku radova na Popovačkom kolektoru. Nije bilo angažovanja, osim za minimalan deo poslova za koje ova firma nije kvalifikovana, drugih i skupih izvođača, nije se gubilo vreme na raspisivanje „sporih“ tendera i time su gradu ostala u kasi sredstva koja će biti iskorišćena za dalju modernizaciju vodovodne i kanalizacione mreže. A Niš je dobio veliki i kvalitetan kolektor.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;