INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Moguć gasovod do Rumunije

29.06.2015. | RTV

Srbija je dobila ponudu od Rumunije da učestvuje u energetskom projektu „Agri“ kojim treba da se transportuje gas iz Azerbejžana u Evropu, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i najavio da će Srbija i Rumunija razmotriti izgradnju gasne interkonekcije između dve zemlje.

- Projekat „Agri“ je još jedan od interesantnih u kojima Srbija može učestvovati i koji može dovesti određene količine gasa na Balkan – rekao je Antić novinarima posle sastanka sa rumunskim kolegom Andrejem Dominikom Gereom.

On je naveo da je poziv za učešće Srbije u tom projektu veoma važan s obzirom na planove izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Rumunije od Mokrina do Arada.

Sistemom transporta nazvanim „Agri“ treba godišnje da se iz Azerbejdžana u Evropu doprema od pet do deset milijardi kubika gasa, a projektom bi trebalo da se gas iz Azerbejdžana dopremi do Gruzije, gde će biti pretvaran u tečni gas, zatim bi se brodovima dopremao do Rumunije, a potom gasovodima do evropskih zemalja, rečeno je posle sastanka.

Projekat je, kako je istaknuto, u početnoj fazi i za njega se priprema studija izvodljivosti, a Srbija je pozvana da u septembru ili oktobru učestvuje na sastanku sa zemljama učesnicama u projektu među kojima su Gruzija, Azerbejdžan, Rumunija i Mađarska.

Govoreći o gasnoj konekciji između Srbije i Rumunije, Antić je rekao da je planirano da bude dužine 76 kilometara i najavio da će gasna preduzeća dve zemlje uraditi dalje tehničke detalje projekta.

- Zainteresovani smo da to bude dvosmerni gasovod, kapaciteta ne manjeg od milijardu kubika gasa godišnje, a vrednost projekta će biti definisana kad se urade tehnički detalji – rekao je Antić.

On je najavio da će Srbija i Rumunija, za nekoliko meseci kad se završi tehnička studija, predložiti Evropskoj komisiji da taj projekat bude jedan od prioritetnih u finansiranju iz evropskih fondova.

Antić je ukazao da će to omogućiti diverzifikaciju izvora snadbevanja gasom za obe zemlje. On je rekao da je sa rumunskim kolegama razgovarao i o nastavku realizacije projekta naftovoda od Pančeva do Temišvara, što bi bilo u interesu Naftne industrije Srbije jer bi se tako značajno pojeftinili troškovi transporta nafte i naftnih derivata između Srbije i Rumunije.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;