Rekonstrukcija vodovodne mreže u Jagodini

23.04.2015. | RTS

Rekonstrukcija vodovodne mreže u Jagodini kapitalna je investicija grada u ovoj godini. Radovi vredni 4 i po miliona evra obuhvataju zamenu 20 kilometara azbestnih cevi i potpunu automatizaciju izvorišta, a milion i po evra donacija je Vlade Nemačke.

Raskopane ulice i trotoari u pojedinim delovima grada, slika je na koju građani Jagodine nisu navikli. Ipak svi su svesni da posle više od pola veka treba zameniti azbestne cevi.

Radnici „Telekomunikacija“ iz Blaca koji izvode radove kažu da je posao vrlo složen, jer na pojedinim deonicama nema ucrtanih instalacija. Dosta je i ručnog kopanja zbog kofiguracije terena.

U jagodinskom preduzeću „Standard“, koje upravlja vodovodom, kažu da je ovo posao veka. Pored kompletne zamene sistema cevi i magistralnih vodova radiće  se i automatizacija izvorišta.

Kreditni sporazum „Nemačke razvojne banke“ (KfW), Vlade Nemačke i Vlade Srbije počeo je oktobra prošle godine,a grad se izborio za još jednu značajnu investiciju. Potpuno će biti rekonstruisano i postrojenje za preradu otpadnih voda.

Radovi će koštati šest i po miliona evra, a 95 odsto ovog iznosa biće grant Nemačke Vlade, dogovorila je lokalna samouprava. Rekonstrukcija vodovoda i novi bunari obezbediće Jagodini još 120 litara u sekundi zdrave vode za piće. Nadležni procenjuju da će to osigurati nesmetano snabdevanje vodom narednih 30 godina.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...