INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mihajlović: Pola milijarde evra košta javašluk na Koridoru 10

14.04.2015. | Tanjug

- Za Koridor 10 je pre dosta godina izdvojena 1,1 milijarda evra da se uradi, a kada bude završen krajem 2016. ispašće da smo mogli da uradimo koridor i po – izjavila je ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorama Mihajlović.

Prema njenim rečima, najmanje pola milijarde evra dali smo za odštetne zahteve i lošu eksproprijaciju.

- Poreska uprava radi procenu vrednosti imnovine koja treba da bude izuzeta, ali ne postoji jedinstvena metodologija, pa se ljudi žale i dobijaju sudske sporove. I to je veliki novac. Na mostu Zemun-Borča to se meri milionima dolara, koje moramo da isplatimo ljudima kod kojih je izvršena eksproprijacija – rekla je Mihajlovićeva za „Politiku“.

Ona je navela da ćemo za tekuće projekte ove godine potrošiti 1,8 milijardi evra.

- To je novac koji je obezbeđen kroz radove na Koridorima 10 i 11, kao i za radove iz kuvatskog, ruskog i češkog kredita. Smatram da je najvažnije završiti projekte koji su u toku – rekla je ministarka.

Na podsećanje da je premijer Aleksandar Vučić rekao da postoje problemi na izgradnji Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru, pa i da nemamo izvođača za deo između Levosoja i Srpske kuće na južnom kraku, Mihajlovićeva je rekla da imamo neugovorenih osam kilometara auto-puta između Levosoja i Srpske kuće, što je trebalo da bude finansirano iz grčkog HIPERB plana.

- Država planira da raspiše tender i planiramo da se organizuju domaće firme. Bez obzira na to što govorim da njih treba kontrolisati, naše kompanije mogu da urade odličan auto-put. Put Ub-Lajkovac koji su gradile je vrhunskog kvaliteta – navela je ona.

Na pitanje da li će sa Kinezima biti dogovorena koncesija za ostale deonice na Koridoru 11, ministarka je rekla da, bez obzira na to što nisu predali ponude na naša prvi poziv, sada razgovaramo o tri varijante kako da dobiju koncesije, a da budu zadovoljeni interesi države i naravno njihovi.

- Nije tu samo u pitanju izgradnja auto-puta nego i dodatnih sadržaja uz auto-put. Gledamo da država ne da novac, a da opet imamo izgrađene auto-puteve. Naša je procena da ćemo uspeti i da ćemo imati koncesije za Koridor 11 – kazala je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, bilo je mnogo grešaka i sa našim i sa stranim kompanijama, „a bilo je i naših grešaka“. Ona je navela da sada izdvajamo iz budžeta 150 miliona dinara za izmeštanje dalekovoda na Koridoru 11.

- Kineski izvođača radova ne može da radi, jer je neko zaboravio da izmesti taj dalekovod. Sve dok to ne uradimo, on stoji. Dok on stoji, mi plaćamo odštetni zahtev – rekla je ona.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;