INFONET-468X60-BANNER

Subotičko pozorište dobija novu fizionomiju

27.03.2015. | A. Isakov | Politika

Majstori angažovani na rekonstrukciji zgrade Narodnog pozorišta znaju da su ovih dana pogledi Subotičana upereni ka njima. I pored gustog građevinskog zastora, kojim je zdanje zaklonjeno, može se videti da napreduje obnova najstarije teatarske zgrade u zemlji (podignuta 1854) i da fasada dobija prepoznatljivu fizionomiju. Postavljena je drvenarija za prozore, one koji će biti zastakljeni, ali i „slepe“ koji se ređaju prizemljem prema korzu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ako nas i ne vide dobro, sigurno nas čuju – šali se jedan od građevinaca dok u rano jutro Peter Blau, direktor „Direkcije za izgradnju grada“, obilazi gradilište.

Majstori još završavaju posao unutar građevine i čekaju da živa u termometru skoči na plus 10 stepeni Celzijusa, jer ako je hladnije ne mogu da rade (sa limom) na postavljanju krova.

Od 1.200 kvadratnih metara krovne površine, građevinci su već na trećinu postavili zaštitu, jer je betonska ploča izlivena tokom zimskih meseci, kada je vreme dozvoljavalo. S pročelja, visoko na skelama, malteriše se fasada. Ponovo je premeravano šest korintskih stubova, zaštitni znak ove zgrade, i čeka se šta će odlučiti stručnjaci Međuopštinskog zavoda za urbanizam: da li da ostanu kao u originalu, širi u osnovi i uži pri vrhu, ili će se njihov obim izjednačiti malterisanjem.

- Ovo je četvrta faza radova na zgradi Narodnog pozorišta, koja u starom, zaštićenom delu podrazumeva izgradnju krova, postavljanje drvenarije i malterisanje fasade. Radovi dobro teku, nema nikakvih iznenađenja, jer je sve propraćeno izvođačkim projektima – objašnjava Blau.

Na gradilište su dopremljeni i fasadni ukrasi, lovorovi venci sa kapitela stubova, profili koji uokviruju prozore. Ovi ornamenti rađeni su od gipsa i kada u maju, ili najkasnije prve sedmice juna, građevinci skinu zaštitu oko objekta Subotičani će moći da vide pozorište onako kako je izgledalo do 2007. godine. Bar u ovom zaštićenom delu, pre nego što je počela njegova rekonstrukcija, rušenje i izgradnja.

Sredstva za radove, u iznosu od 85 miliona dinara, obezbeđena su iz „Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine“, a poslove na zatvaranju starog dela teatra i njegovoj kompletnoj zaštiti od atmosferskih uticaja dobio je konzorcijum firmi koje predvodi „SMB gradnja“ iz Subotice. Svakog jutra sa zaštitnim kacigama na gradilište izađe 30-50 majstora, koji osim na fasadi rade i ojačavanje građevine u delu nekadašnjeg „crvenog foajea“ (čeonom delu zgrade). Priprema se i prostor za postavljanje centralnog stepeništa, koje je stradalo prilikom radova na rušenju, i koje će biti zamenjeno monolitnim kamenom.

Laici ne mogu da prepoznaju prelaz iz starog u novi dograđeni deo teatra, a Peter Blau objašnjava da će za sada napraviti privremeno rešenje, kako bi se sprečilo da iz novog dela atmosferska voda ulazi u stari deo teatra.

U narednim fazama trebalo bi da se uradi unutrašnje uređenje starog dela teatra, što podrazumeva ne samo fine poslove na očuvanju enterijera, već i postavljanje instalacije. Takođe, potrebno je završiti radove i na novom delu objekta gde su smeštene pozorišne sale.

Kod utvrđivanja republičkog budžeta, prvi put nakon 2009. godine našao se novac i za subotičko Narodno pozorište, za koje je ove godine predviđeno 35 miliona dinara. Postoje i nezvanične najave da će i pokrajina ponovo odvojiti novac za nastavak radova. Po trojnom ugovoru republika i pokrajina treba da finansiraju izgradnju u iznosu od po 45 odsto, dok grad ima obavezu da izdvaja 10 odsto sredstava.

Ukoliko ne bude prekida u finansiranju, Narodno pozorište bi moglo da bude završeno 2018. godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;