INFONET-468X60-BANNER

Izgradnja „Transbalkanskog koridora“ u 2015.

19.03.2015. | RTV

„Elektromreža Srbije“ (EMS) počeće u ovoj godini izgradnju prve deonice velikog panevropskog projekta „Transbalkanski koridor“ za prenos struje u regionu, izjavila je „Tanjugu“ izvršni direktor za investicije i strategiju u tom preduzeću Jelena Matejić.

Reč je o pravcu Pančevo-Rešica, koju će EMS finansirati iz sopstvenih sredstava. Ona je najavila da je u 2016. predviđen i početak izgradnje trase od Kragujevca do Kraljeva, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji.

- U deonicu trase od Kragujevca do Kraljeva neophodno je uložiti 25 miliona evra, s tim što se potencijalno od EU očekuju sredstva od 10 do 12 miliona, a ostalo će EMS finansirati iz svojih sredstava – navela je Matejić.

Trasa Kragujevac-Kraljevo preduslov je, kako je objasnila, za realizaciju drugog velikog dela tog interkonektivnog sistema od Obrenovca do Bajine Bašte.

„Transbalkanski koridor“ je jedan od najvažnijih projekata od nacionalnog i panevropskog značaja, u koji će biti uloženo 150 miliona evra, ukazala je ona i dodala da će se taj koridor protezati od severoistočnog ka jugozapadnom delu zemlje. Dužina tog interkonektivnog dalekovoda, 400 kilovoltnog napona, iznosice više od 150 kilometara.

- Ovaj projekat, kao jedan od najznačajnijih, prepoznala je i Evropska unija, koja će podržati njegovu izgradnju tako što je jedan deo trase već uvršten u programe donacija IPA za 2015. godinu – dodala je Matejić. - Delegacija EU do sada je u izradu fizibiliti studije za trasu Pančevo-Rešica donirala oko 900.000 evra.

U obrazloženju tog projekta se navodi da će „Transbalkanski koridor“ omogućiti transnacionalni prenos električne energije na velikim rastojanjima uz minimalne gubitke, spajajući tržišta istočne i zapadne Evrope. Osim izgradnje novih dalekovoda i podizanja naponskog nivoa delova stare prenosne mreže u Srbiji, predviđena je izgradnja interkonekcija između Srbije i Rumunije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Mađarske.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;