INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Haremluk u Vranju čeka obnovu

19.01.2015. | J. Stojković | Večernje Novosti

Haremluk, kao deo Pašinog konaka, u kojem je 20 godina radio poslovni klub "Simpo", prilično je urušen jer su zakupci napustili zgradu u vlasništvu grada, pa lokalna samouprava traži novog strateškog partnera.

- U toku je priprema dokumentacije za reprezentativni objekat. Kada ga je, 1993, "Simpo" od grada dobio na korišćenje, zdanje je bilo pred rušenjem, pa je pomenuta kompanija mnogo uložila u uređenje. Tada je i sklopljen ugovor na 20 godina, kojim je predviđeno da "Simpo" ne plaća zakup, ali mora da brine o održavanju - objašnjava gradski pravobranilac Dragan Mihajlović, uz podsećanje da je Haremluk, kao spomenik kulture, u vlasništvu Republike, te da je već obezbeđena saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša.

Gradonačelnik Zoran Antić nema dilemu da će namena objekta biti ista, ali veruje da će se sada ugovori praviti pod drugačijim uslovima. Kaže, grad traži strateškog partnera koji želi da u strogom centru Vranja pokrene poslovni klub, kakav je do sada bio u Haremluku, ali i da uloži novac u obnovu čitavog Pašinog konaka.

Iako gradom pod Pržarom kruže razne priče, Antić navodi da se lokalnom rukovodstvu do sada niko nije javio sa konkretnom ponudom.

- Prilikom pregleda objekta, predstavnici grada zaključili su da je unutrašnjost dovedena gotovo do neprepoznatljivosti. Prethodni zakupac izneo je sav nameštaj i prateće elemente, te zdanje ostavio u neočekivano lošem stanju - zaključuje pravobranilac Mihajlović.

ISTORIJAT

Pašin konak čine dve zgrade podignute 1765: Selamluk, koji je bio konačište za muške članove pašine porodice i Haremluk, u kojem su tada bile smeštene pašine žene. Po oslobođenju od Turaka, konak je od ćerke Husein paše, Abdulj hanume, otkupio vladika Pajsije i poklonio ga gradu. Od 1881. ovde je bila smeštena Gimnazija, potom i Opština, a 1960. u zgradi je osnovan Narodni muzej.

 

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;