INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: Slovački kulturni centar čeka obnovu

14.01.2015. | RTV

Kuća Slovačkog kulturnog centra "Pavel Jožef Šafarik“ u ulici Vuka Karadžića 2a, čiji se krov obrušio u julu prošle godinem i dalje čeka na obnovu. Pregovori o finansiranju su u toku ali i dalje se ne zna kada bi se moglo početi sa radovima. Izvesno je samo da će na tom mestu biti izgrađen nov, moderan objekat, koji će objediniti više slovačkih nacionalnih institucija.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Šut i opasne grede su sklonjeni, građevina je obezbeđena, ali još smo daleko od trajnog rešenja koje bi zadovoljilo i komšije i korisnike.

- Ideja je da na ovom mestu bude izgrađen multifunkcionalan objekat u kome će dom naći i Nacionalni savet Slovačke nacionalne manjine kao i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka – kaže predsednica „Šafarika“, Katarina Mosnak-Bagljaš. - Mi smo čak razmišljali o tome da ovde bude jedan lep slovački nacionalni restoran kao i prostorije za smeštaj studenata koji nisu iz Novog Sada. To je velika investicija, pa smo potražili pomoć od Grada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Obratili smo se za pomoć i Republici Slovačkoj koja bi trebalo da podnese najveći deo finansijskog tereta.

Slovačka republika je slične projekte finansirala u Mađarskoj i Češkoj, pa i ovde, gde je izuzetno jaka Slovačka dijaspora imaju iste interese, kaže Mosnakova. I Grad Novi Sad i Pokrajina su izrazili spremnost da pomognu, ali se čeka izrada građevinskog projekta, verovatno sledeće godine.

- Jako dobra vest je to što se naši planovi poklapaju sa Urbanističkim planom Grada i nadam se da ćemo uspeti da ih ostvarimo u nekoliko narednih godina – dodaje Katarina Mosnak-Bagljaš.

„Potrebno je, pre toga, rešiti imovinsko pravni problem sa porodicom koja ima stanarsko pravo u delu zgrade. Za sada pregovori teško idu iako novac postoji“, kaže Mosnakova , koja je optimista da će dogovor ipak biti postignut .

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;