Novi sjaj kule na Gardošu

01.12.2014. | Novosti

Zemunski monument – Milenijumska kula na Gardošu, zvanično je predstavljen posle renoviranja dvorišta, prilaza i parkinga. JKP „Zelenilo Beograd“ je takođe uredilo plato i prostor za odmor, posadilo travu i olakšalo prilaz spomeniku. Kulu je obišao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, zajedno sa predsednikom opštine Zemun Dejanom Matićem i gradskim sekretarom za komunalne i stambene poslove Ninom Jandrić.

Nakon unutrašnjeg sređivanja 2011. godine, sada je uređen i prostor oko kule, što će znatno olakšati prilaz turistima i svim posetiocima atraktivnog zdanja. „Zelenilo“ je postavilo plato od lomljenog kamena, izgradilo četiri pešačke staze, uredilo parking i stepenice, pa je čitav prostor dobio izgled kakav i zaslužuje.

Gradonačelnika Sinišu Malog, ispred kule dočekao je umetnik Đorđe Čubrilo, koji je samostalno i uz pomoć donacija sređivao unutrašnjost zdanja od 2006. godine.

- Ovaj ambijent je sada mnogo lepši, atraktivniji i na mnogo bolji način prezentuje istoriju i svoj značaj za kulturu grada Beograda – istakao je Mali i dodao da je u planu i restauracija bedema oko same kule.

Direktor JKP „Zelenilo Beograd“ Slobodan Stanojević rekao je da je za mesec dana uređeno oko 2.000 metara kvadratnih oko kule i da je u tu restauraciju uloženo sedam miliona dinara, dok je kamen, zbog problema oko javne nabavke, doniran. Prema njegovim rečima, uređeno je oko 1.000 kvadrata travnog busena, 650 kvadrata parkirališta sa 22 parking-mesta i oko 450 kvadrata kamenih zastora.

Simbol moći visok 35 metara

Zemunsku kulu sagradila je tadašnja mađarska vlast kako bi obeležila hiljaditu godinu državnosti i pripadanja ovih krajeva Ugarskoj. Ovaj simbol moći, vidikovac i osmatračnica sa koje se pruža pogled na obe obale Dunava, visok je 35 metara.

Sređivanje spomenika kulture

Gradonačelnik srpske prestonice Siniša Mali istakao je bitnost spomenika kulture u gradu, naglasivši završeno renoviranje kuće vojvode Stepe u Kumodražu i dom Jevrema Grujuća, koji će od sledeće godine biti prvi privatni muzej u prestonici.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....