INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Biće srušeno oko 20 odsto nelegalnih objekata

12.11.2014. | Tanjug

- Od 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata u Srbiji, 20 odsto će morati da bude srušeno – izjavila je ministarka građevine i saobraćaja Zorana Mihajlović.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ona je za Dnevnik RTS-a kazala da su napisana rešenja za rušenje 2.600 objekata koji ili ugrožavaju bezbednost građana, ili su izgrađeni na Zlatiboru ili Tari i dodala da je u Beogradu 400.000 nelegalnih objekata. Mihajlovićeva je najavila da će pokušati da se legalizuju svi objekti koji ne ugrožavaju živote ljudi i koji nisu izgrađeni u parkovima prirode.

Krajem novembra i početkom decembra očekuje se donošenje Zakona o planiranju i izgradnji, koji treba da ubrza izdavanje građevinskih dozvola.

- Do maja meseca imaćemo elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, što znači da će korupcija biti nula – najavila je ministarka.

Ona je dodala da će se ubuduće sva potrebna dokumenta izdavati samo na jednom šalteru.

- Konverzija je izuzeta iz zakona, ali ono što jeste promenjeno, jeste da sada ukoliko imate pravo korišćenja, imate i pravo gradnje, što je bilo zabranjeno do pre tri godine. Na taj način ćemo odblokirati građevinsku indutriju da može da radi – navela je ona.

Mihajlovićeva je najavila da će od 1. decembra biti objavljene prve crne i bele liste izvođača radova. Na beloj lsiti će biti oni koji prijavljuju svoje radove, uredno rade i plaćaju svoje obaveze državi i imaju svoje zaposlene.

Prema njenim rečima, u Srbiji ima oko 600 preduzeća koje će se naći na crnoj ili beloj listi. Na svakih 15 dana ta lista može da doživi promene i neko sa crne može da se nađe na beloj listi, ukoliko radnci budu prijavljni, jer „kad država finansira određene infrastrukturne projekte onda morate da znate i ko može da dobije posao“.

Ministarka je napomenula i da je u prethodnih nekoliko meseci, Vlada Srbije uputila mnogo pisama Vladi Vojvodine, kako bi ponovo bila pokrenuta izgradnja Žeželjevog mosta. Ono što je ostalo nerešaeno su obaveze pokrajinske vlade koja ne želi da ih završi, odnosno da plati, kazala je ona, dodajući da će nastaviti da insistira na tome.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;