INFONET-468X60-BANNER

Građevinski radnici nisu bezbedni

21.10.2014. | B-92

„Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije“ upozorio je da se građevinski radnici i dalje suočavaju sa opasnostima na radu. Sindikati građevinarstva širom Evrope, povodom Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu zatražiće realizaciju prava građevinskih radnika na bezbedne i zdrave uslove rada.

I „Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije“ pridružuje se aktivnostima sindikata širom Evrope jer je, kako kažu, interes radnika za zdrave i bezbedne uslove rada već godinama njegova glavna briga. Upozoravaju da se u Srbiji građevinski radnici i dalje suočavaju sa različitim opasnostima po zdravlje i bezbednost na radu. Ukazuju i da su rizici opaki i da rezultiraju velikim brojem nesreća i bolestima na radnom mestu i zaposlenih u sektoru građevinarstva.

Sindikat navodi i da najveći broj poslodavaca u građevinarstvu ne obezbeđuje svoja gradilišta kako bi radnici bili bezbedni, da najveći deo njih u ne upućuje svoje radnike na periodične lekarske preglede kako bi bili zdravi i ne obezbeđuje ni teoretski ni praktično obuku radnika kako bi se osposobili za rad na poslovima visokog rizika i za posebne uslove rada. Oni su zatražili od nadležnih inspekcija da sprovedu rigoroznu primenu zakona i uredbi, uključujući prekršajnu i krivičnu odgovornost.

- Od svih članova našeg Sindikata i zaposlenih u sektoru građevinarstva tražimo da nas stalno obaveštavaju o gradilištima na kojima nisu preduzete mere zaštite i bezbednosti građevinskih radnika, a posebno o svim gradilištima koja nisu prijavljena i koja rade na „crno“, kako bismo zajedničkom aktivnošću uticali na zatvaranje takvih gradilišta – navodi se u saopštenju „Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije“.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;