INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd: Počela gradnja u Bloku 21

14.10.2014. | Beobuild

Počeli su radovi na poslednjoj slobodnoj parceli u zapadnom delu novobeogradskog bloka 21. Kompanija „Imel“ pojavljuje se kao investitor i izvođač, međutim objekat je prodat budućem korisniku, pa je već najavljena kao poslovni objekat „Societe Generale Srbija“. Ova banka već poseduje susedni objekat, na uglu Bulevara Zorana Đinđića i Antifašitičke borbe, tako da će sa ovom zgradom objediniti poslovne delatnosti na jednom mestu.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Zapadni ugao bloka najvećim delom je izgrađen tokom prošle decenije kada je podignuto nekoliko poslovnih i rezidencijalnih objekata. Svojevremeno je vođena polemika oko urbanističkog rešenja za ovaj prostor, ali su loše planske odrednice i labavi kriterijumi doveli do potpunog urušavanja planskog koncepta bloka duž Bulevara Zorana Đinđića. Izgrađen je niz kompaktnih blokova jako niske spratnosti koji je zatvorio blok sa te strane, progutao sav prostor između postojećih objekata, a pojedine fasade se sada nalaze na samo nekoliko metara jedna od druge. Čak su i građani okolnih zgrada nezadovoljni, pošto je u procesu izgubljen i preveliki broj javnih parking mesta.

Rešenje je bilo da se dozvoli gradnja objekata više spratnosi, da se smanji dozvoljena izgrađenost parcele, i da se na taj način investitori prinude da grade kvadrate u visinu, umesto da se i dalje neosmišljeno popunjava unutarblokovski prostor. Zašto banka ne bi bila u jednoj zgradi sa 12 spratova, umesto u dve po 5? Ušteđen prostor se onda uređuje i privodi javnoj nameni koja dalje unapređuje funkciju bloka. Nažalost greška je već učinjena, tako da posledice na ovoj lokaciji treba da budu nauk, kako bi se čuvala urbanistička tekovina Novog Beograda i zaštitio postignut kvalitet života.

Novi objekat „Societe Generale Srbija“ imaće skoro 11.000 kvadrata podeljenih na sedam nadzemnih etaža (Pr+5+Ps). Radi se o kancelarijskom prostoru A klase sa pratećim sadržajima za zaposlene. Vrednost radova se procenjuje na 14.5 miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;