INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Putevi“ iz Užica grade u Moskvi

14.10.2014. | Danas

Preduzeće „Putevi“ iz Užica ugovorilo je izgradnju poslovno-stambenog kompleksa u Moskvi koji će se prostirati na oko 250.000 kvadratnih metara. Vrednost građevinskih radova na tom kompleksu već nazvanom „Srce prestonice“ je 250 miliona dolara.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- To je trećina građevinskih poslova na celom kompleksu, a postoji šansa da dobijemo i ostale dve trećine poslova – rekao je za „Danas“ Sabahudin Kozica, direktor užičkih „Puteva“, i dodao da će se budući kompleks graditi u blizini centra ruske prestonice.

- Za „Puteve“ to znači stabilnost poslovanja u naredne dve-tri godine na inostranom tržištu, ali sa značajnim učešćem naših radnika koji rade u našim pogonima u Srbiji. Primera radi, naš pogon u Kosjeriću radi više od 90 odsto poslova za gradilišta u Rusiji – objasnio je direktor „Puteva“ i istakao da to, osim šanse tom preduzeću da ugovori nove poslovne aranžmane, predstavlja i mogućnost za druge kompanije iz Srbije na ruskom tržištu koje proizvode građevinski materijal.

- Na tom gradilištu, zavisno od dinamike radova, trebalo bi da bude angažovano i do 2.300 radnika, od kojih će značajan broj njih biti iz Srbije – naveo je naš sagovornik i istakao da su potrebni radnici svih struka, od onih za grube građevinske radove do kvalifikovanih zanatskih radnika.

S druge strane, užički „Putevi“ su u januaru ove godine, takođe u Rusiji, ugovorili veći posao – gradnju univerzitetskog centra „Skolkovo“ u blizini Moskve, koji bi trebalo da postane ruska „Silicijumska dolina“. Vrednost tih radova je između 350 i 400 miliona dolara. Na tom gradilištu angažovano je više od 400 radnika iz Srbije, a kako poslovi budu odmicali biće potrebno da se angažuje ukupno 1.000 radnika. Međutim, kako ističe direktor, iako vlada veliko interesovanje za odlazak na ruska gradilišta, među prijavljenim radnicima nema dovoljno stručne radne snage.

- Veoma teško je pronaći stručan kadar, jer se prijavljuju i oni koji nisu kvalifikovani za te poslove. Podizvođači angažuju radnike za koje se ispostavi da ne mogu da ispune normu, a time ne mogu da ostvare ugovorenu zaradu – ukazuje na problem direktor „Puteva“.

Osim u Rusiji, užički građevinari su angažovani i na gradilištima u Alžiru, gde završavaju gradnju jedne bolnice i ugovaraju nove aranžmane.

- Ugovorili smo posao vredan 65 miliona evra. U pitanju je gradnja vojnih objekata, a u izgledu je da na tom tržištu dobijemo i druge poslove – rekao je sagovornik „Danas“-a.

Domaća gradilišta

Užički „Putevi“ angažovani su i na domaćim gradilištima, a jedno od njih je Koridor 11 i direktor Kozica kaže da će ti poslovi biti završeni za mesec do mesec i po. Na pitanje da li država tom preduzeću duguje za obavljene radove, on je rekao da za poslove na tom gradilištu ispunjava obaveze prema ugovoru, ali da nisu rešene državne obaveze za radove na Koridoru 10.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;