INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Radovi u prestonici: Obnavljaju poštu, hotel „Bristol“...

06.10.2014. | Novosti

U okviru realizacije projekta „Beograd na vodi“, neki od najznačajnijih i istorijski vrednih objekata koji se nalaze na teritoriji Savskog amfiteatra, mogli bi da budu restaurirani, kao što je to slučaj sa zgradom „Beogradske zadruge“. Nekadašnji sjaj tako bi, između ostalih, mogla da dobije zgrada Pošte u Savskoj ulici, hotel „Bristol“, Krst na Maloj pijaci, Fabrika hartije „Milan Vape“ i železnička okretnica sa ložionicom i vodotornjem!

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kako je pre dva dana najavio gradonačelnik Siniša Mali, ukoliko se postigne dogovor sa arapskim investitorima, zgradi Pošte vratiće se nekadašnja fasada.

Ovaj biser predratne arhitekture, posle žestokog bombardovanja 1944. godine, doživeo je najveću transformaciju u našem gradu, i to u negativnom smislu. Zgrada je sagrađena 1929. godine u srpsko-vizantijskom stilu i predstavljala je vrhunac stvaralaštva arhitekte Momira Korunovića. Kada su utihnule granate i bombe, obnova zdanja poverena je Pavlu Kratu. Od kitnjaste lepotice, postala je ogoljena betonska sablast.

Kako „Novosti“ saznaju, razgovara se i o tome da neimari hotelu „Bristol“, koji se nalazi preko puta „Beogradske zadruge“, podare novo lice. Ovo zdanje je podignuto 1912. u duhu klasicizma, kao objekat osiguravajućeg i kreditnog društva „Beogradske zadruge“, po planovima arhitekte Nikole Nestorovića.

Osvetljenje za Krst s Male pijace

Nedaleko od hotela „Bristol“ nalazi se Krst s Male pijace iz 1862. godine, za koji se planira novo dekorativno osvetljenje, a novi sjaj mogla bi da dobije i Fabrika hartije „Milan Vape“. U prostranom zdanju nalazila su se odeljenja namenjena proizvodnji i skladištenju hartije, kao i kuhinja i trpezarija, radnička ambulanta i sobe za odmor.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;