INFONET-468X60-BANNER

Šabac: Urbanisti stiskaju građane

02.10.2014. | Danas

Šabac je prvi u Srbiji zaslugom Jevrema Obrenovića dvadesetih godina 19. veka dobio evropski urbanistički plan sa širokim i pravim ulicama umesto uskih i zavojitih turskih ulica po kasabama. I dugo je Šabac imao velike površine za trgove i zborove građana.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Glavni trg kod hotela „Sloboda“ osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka bio je stecište velikih političkih zbivanja i okupljanja građana. Međutim, od oktobarskih promena 2000. godine ovaj trg kao da je zaboravljen. S vremena na vreme dešavaju se uglavnom estradne manifestacije, ali sa manjim brojem okupljenih građana.

U međuvremenu veći deo trga pretvoren je u parkiralište, kao što je bio Trg Marksa i Engelsa u Beogradu. Doduše, parking donosi zaradu, ali za građane, pogotovo za decu, tu nema mesta. Istina, u zimskom periodu ovde se instalira klizalište, a ponekad je tu i zabavni park. Ali, više trg nije mesto za veća okupljanja Šapčana.

Štaviše, urbanisti su planirali da se izgradi dvospratna zgrada ispred hotela koja bi, navodno, služila za kulturno-umetničku delatnost. Građani su se pobunili, potpisali peticiju sa oko hiljadu protivnika takvog rešenja, ali to još zvanično nije skinuto sa dnevnog reda gradskih vlasti. Takođe, tu je planirana i izgradnja podzemne garaže. Srećom ili ne, novca za te poduhvate iz gradske kase nema.

Da se malo više vodi računa o urbanističkim rešenjima to ne bi bilo tako, jer, na primer, do 60-ih godina baš u blizini današnjeg trga proticala je rečica Kamičak. Odlukom tadašnjih vlasti Kamičak je zatrpan, ali treba znati da se teško menjaju prirodni tokovi, pogotovo kada su to podzemne vode, i pitanje je kako bi se tu izgradila podzemna garaža.

O promašajima i nebrizi dovoljno govori što je 1990. godine gradska deponija preseljena na Dudaru, nekadašnju zelenu oazu, u neposrednoj blizini centra grada kao i reke Save. Tek nedavno deponija je zatvorena, ali će posledice verovatno grad trpeti u dužem periodu. Takođe je bilo planirano izmeštanje šabačkog vašarišta Mihajlovac, u blizini Save, ali opet zbog nedostatka novca i povlačenja investitora iz Slovenije, vašar je ostao na mestu koje mu pripada decenijama.

Za utehu u samom centru grada je pešačka zona, tako da su okupljanja građana za veće manifestacije ispred zgrade Pošte, ali to ipak nije gradski trg.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;