INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zemun: Kuće u Banatskoj neće biti srušene!

15.09.2014. | Novosti

Tri zgrade u Banatskoj ulici u Zemunu, pored kojih niče magistralni put, neće biti srušene, tvrde u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Kako bi smanjili muke građana koji će živeti tik uz prometnu saobraćajnicu, nadležni planiraju da zvučno i fizički izoluju put od stambenih objekata.

Ilustracija (Foto: PIxabay.com)

- Građani koji žive u zgradama sa brojevima 83v, 83g i 83d u Banatskoj ulici, dobiće pešački i semaforski prelaz, omogućićemo im skretanje levo iz pravca mosta prema njihovim zgrada – kažu u nadležnom ministarstvu. - Stanari će dobiti i osam parking-mesta u prvoj fazi radova i još 20 u drugoj, kao i pešačku pasarelu. Pored toga, za jedno dete sa posebnim potrebama ostaviće se poseban prilaz. Planiramo i da izgradimo zid između zgrada i saobraćajnice, koji bi ublažio buku i vibracije, ali i da zasadimo zelenilo.

U trenutku kada su izdata rešenja, zgrade su legalizovane u skladu sa tadašnjim zakonom, tvrde u Ministarstvu. Do takvog zaključka došao je i urbanistički inspektor.

- Međutim, zakon je u međuvremenu promenjen – objašnjavaju u Ministarstvu. - Danas ove zgrade ne bi mogle dobiti dozvole za stanovanje, jer se stambeni objekti ne smeju graditi na prostoru predviđenom za komercijalnu zonu, odnosno gradske centre.

U „Sekretarijatu za poslove legalizacije grada Beograda“ tvrde da je problem nastao u momentu početka izgradnje pristupne saobraćajnice mostu Zemun-Borča.

- Nesporno je da se objekti nalaze neposredno uz saobraćajnicu, ali ne i na samoj trasi magistralnog puta – kažu u „Sekretarijatu“. - Planom detaljne regulacije, koji je usvojila Skupština grada Beograda februara 2009. godine, međutim, obuhvaćena je isključivo pristupna saobraćajnica, dok zaštitni pojas tim planom nije ni predviđen.

Investitor

Da će se tik pored njegovih objekata u Banatskoj ulici graditi magistralni put, investitor je, kako tvrdi, saznao tek kada su ga stanari zgrada o tome obavestili.

- Dobio sam sve dozvole kada sam legalizovao objekte 2011. godine – kaže Mihajlo Krater, investitor spornih zgrada. - Niko od nadležnih mi ni u jednom trenutku nije spomenuo da će se u toj ulici graditi velika saobraćajnica.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;